Az Eton középiskola újítása: okostelefon helyett Nokia az elsősöknek

Az Etonban, egy neves brit elit középiskolában, szeptembertől az első évfolyamos diákok okostelefonjait Nokia "butatelefonokra" cserélik tanítási idő alatt, hogy korlátozzák az okostelefon-használatot az intézményben. Az okostelefonok a modern oktatás egyik legnagyobb kihívását jelentik, mivel egyrészt puskázásra használhatók, másrészt figyelemelterelő eszközként funkcionálnak, és a mentális egészségre, valamint a társas kapcsolatokra is negatív hatással lehetnek. Az UNESCO 2023-as ajánlása szerint az okostelefonokat csak az oktatást támogató tevékenységek idejére szabadna használni az iskolákban.

Az Etonban a diákok a szülőknek adott okostelefonjaik SIM-kártyáját egy iskolai Nokia készülékbe helyezik át, amellyel csupán telefonálni és SMS-ezni lehet, internetes alkalmazások nélkül. Mike Grenier, az iskola lelkigyakorlatokért felelős igazgatóhelyettese szerint az okostelefonok mértékletes használata pozitív közösségi élményekhez segítheti a gyerekeket, de a túlzott használat komoly veszélyeket is rejt magában.

Az intézmény, amely 1440-ban alapították és több mint 20 brit miniszterelnököt adott az országnak, különböző évfolyamokon eltérő számú "detox napot" vezetett be az okostelefonok használatának korlátozására, elkerülve ezzel a teljes tilalom kontraproduktív hatását. Az etoni fiúiskola továbbra is fenntartja az okostelefonokra vonatkozó korlátozásait, amelyek az oktatási idő alatt érvényesek.