Tűzszüneti tárgyalások a Hamász és a Hezbollah vezetői között, valamint a Moszad bevonásával

A Hezbollah és a Hamász vezetői tárgyalásokat folytattak a Gázai övezet jelenlegi helyzetéről és egy esetleges tűzszünet kialakításának lehetőségeiről, miközben a Moszad vezetője is kulcsszerepet játszik a fegyvernyugvás előmozdításában.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője és Halíl al-Hajja, a Hamász helyettes vezetője pénteken ült tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a Gázai övezettel kapcsolatos legújabb fejleményeket és a tűzszünet kialakításának körülményeit. A libanoni fegyveres szervezet nyilatkozata szerint a találkozón a jelenleg zajló tárgyalások friss fejleményeit, légkörét és a javaslatokat tárgyalták, amelyek célja a gázai övezetben a palesztin nép elleni "áruló agresszió" megállítása.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő csütörtökön nyilatkozott arról, hogy a Hamász jelentős mértékben módosította álláspontját egy Izraellel kötendő esetleges túszszabadítási megállapodás kapcsán. A tisztviselő reményét fejezte ki, hogy ez a döntés jelentős lépés lehet egy tartós tűzszünet felé.

A Hezbollah a konfliktus során rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét, válaszul Izrael gyakran támadja a Hezbollah dél-libanoni állásait. A Moszad vezetője, David Barnea Dohába látogatott, hogy tárgyaljon a tűzszünetről, ami kulcsfontosságú lehet mind a Hezbollahhal, mind a Hamásszal való fegyvernyugvás elérésében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Barneát küldte Katarba, hogy megvizsgálja a Hamász ajánlatát, amely végre lezárná a közel kilenc hónapja tartó konfliktust. Barnea a katari miniszterelnökkel, Mohamed bin Abdulrahman al-Thanival tárgyalt a részletekről.

Az Egyesült Államok is magas elvárásokat fűz a tárgyalásokhoz, és a Hamász utolsó fegyverszüneti ajánlatát áttörésként értékeli. Egy lehetséges gázai fegyverszünet a Hezbollah és Izrael közötti deeszkalációt is jelentené.

A fegyverszünet három szakaszból épülne fel:

  1. A Hamász szabadon engedi az időseket, a betegeket és a nőket, cserébe az izraeliek visszavonulnának a gázai városokból, és a palesztin foglyokat szabadon bocsátanák. Ez egy hathetes időszak lenne.
  2. Mindkét fél elengedné a maradék túszokat, valamint a saját halottaikat is eltemetnék. Az ellenségeskedéseket végleg befejeznék, az izraeliek teljesen visszavonulnának a gázai övezetből.
  3. Az utolsó szakasz pedig Gáza újjáépítése lenne.