Jobb munkakörülményekre vágyik? Milliárdokat osztanak szét erre a célra

A 2021–2027-es programozási időszakban kevés olyan pályázat jelent meg, amely különösebben felkeltette volna a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét, de a GINOP Plusz keretében megjelent munkakörülmények fejlesztésére irányuló felhívás minden bizonnyal kivétel ez alól.

A munkavállalók egészségének és biztonságának tiszteletben tartása a mai munkaerőpiaci viszonyok között kiemelkedően fontos, és a magas színvonalú munkakörnyezet biztosítása elengedhetetlen a jó munkaerő megtartásához – nyilatkozta Tóth Ádám Ferenc, az European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője az Indexnek. A GINOP Plusz-3.2.5-24 kódszámú pályázat iránt nagy az érdeklődés a vállalkozások körében, és a piac már mozgolódik, bár a források várhatóan csak az év második felében válnak elérhetővé. A konstrukció célja a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzése, valamint a munkafeltételek korszerűsítése, különös tekintettel a pandémia elleni védekezésre és megelőzésre. Mindezt a versenyképesség növelése érdekében teszik.

A pályázat keretösszege 8,61 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszíroz. A vállalkozások számára elérhető támogatások összege azonban 4,5 milliárd forint, amit két szakaszban terveznek kiosztani. A részvételre jogosultak köre széles: mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amennyiben rendelkeznek legalább egy lezárt üzleti évvel és éves átlagos statisztikai állományi létszámuk minimum egy fő. A támogatás országszerte igényelhető, de a keret 10 százalékát használhatják fel a fővárosban és Pest megyében, míg a legalább 65 százalékát a négy leghátrányosabb helyzetű régió kapja. Az igényelhető támogatás összege 500 ezer és 20 millió forint között mozog, figyelembe véve a projekt helyszínén foglalkoztatott dolgozók számát.

A támogatott tevékenységek között szerepel a munkaeszközök és a munkahely védelmi szintjének növelése, korszerű elszívó berendezések beszerzése, egyéni védőeszközök helyettesítése kollektív védelemmel, jelzőberendezések és felügyeleti rendszerek beszerzése, fejlesztése, a munkahelyi zaj és rezgésvédelem, megvilágítás korszerűsítése, ergonómiai fejlesztések, valamint az anyagtárolás és raktározás gépesítése, automatizálása. Tóth Ádám Ferenc szerint a cégek jelentős része elsősorban a gyáregységek védelmi szintjének növelését és a korszerű elszívó berendezések beszerzését célozza meg, de fontos lehet a jelzőberendezések és felügyeleti rendszerek fejlesztése, valamint az anyagtárolás és raktározás automatizálása is.