Szíjjártó Péter elismeri Egyiptom és Jordánia migrációs erőfeszítéseit

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte Egyiptom és Jordánia jelentőségét a migráció elleni harcban, és Magyarország közelgő uniós elnökségének hatását a Közel-Keletre és Észak-Afrikára.

A magyar uniós elnökség kapcsán nagy várakozások övezik Magyarországot a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Szijjártó Péter ezt saját Facebook-oldalán osztotta meg, miután telefonon tárgyalt Ajmán Szafadi jordán és Badr Abdelatty egyiptomi külügyminiszterrel, akik gratuláltak az uniós elnökség átvételéhez és sikereket kívántak Magyarországnak.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nagyra értékeli Egyiptom és Jordánia hozzájárulását térségük stabilitásához és az illegális migráció féken tartásához, amely Európa biztonságát is erősíti. Szijjártó Péter szerint mindkét ország jelentős terheket visel az illegális migráció elleni küzdelemben, ezért támogatást érdemelnek az Európai Uniótól. Ezt az álláspontot Magyarország a következő EU-Jordánia Társulási Tanács ülésén is képviselni fogja.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Egyiptomnak minél előbb meg kell kapnia az Európai Uniótól a fejlesztési támogatás következő összegét. Emellett megjegyezte, hogy mindkét országból több száz hallgató tanul Magyarországon, és a gazdasági együttműködés is folyamatosan fejlődik. Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország uniós elnöksége alatt erősíteni fogja az együttműködést a közel-keleti és észak-afrikai országokkal, és ebben a jordán és egyiptomi barátok támogatására is számíthatnak.