Új-zélandi haditengerészeti hajó süllyedt el Szamoa partjainál

Szombat este zátonyra futott és elsüllyedt az új-zélandi haditengerészet Manawanui nevű hajója Szamoa partjainál, miközben zátonyfelmérést végzett. A fedélzeten tartózkodó 75 fős legénység és utasok mind biztonságban vannak.

A Manawanui, az új-zélandi haditengerészet speciális hidrográfiai és búvárhajója, szombat este futott zátonyra Szamoa partjainál. A hajó zátonyfelmérést végzett Upolu déli partjainak közelében, amikor a baleset történt.

A fedélzeten tartózkodó 75 fős legénység és utasok mentőcsónakokban hagyták el a süllyedő hajót. Több közelben tartózkodó hajó azonnal reagált a segélykérésre, és részt vett a mentésben. Az Új-Zélandi Királyi Légierő P-8A Poseidon típusú repülőgépe is segítette a mentést.

A hajó később felborult, és helyi idő szerint reggel 9 órakor már a víz alatt volt. Az új-zélandi védelmi erők közölték, hogy együttműködnek a hatóságokkal a nyomozásban, valamint a környezeti károk minimalizálása érdekében.

A Manawanui 2018-ban 103 millió dollárba került az új-zélandi kormánynak, míg egy másik forrás szerint 108 millió új-zélandi dollárba került a haditengerészetnek. A zátonyra futás oka egyelőre ismeretlen, további vizsgálatokat igényel. Garin Golding ellentengernagy, a haditengerészet vezetője szerint vasárnap egy repülőgép indul Szamoára, hogy a megmentett legénységet és utasokat visszahozza Új-Zélandra.