Tetoválótinták baktériumtartalma aggodalomra ad okot

Amerikai kutatók aggasztó eredményeket tártak fel a tetoválótinták terén, melyek szerint a tinták több mint egyharmadában különféle baktériumok találhatók, annak ellenére, hogy a gyártók gyakran teljes sterilitást ígérnek.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) figyelmeztet a tetoválótintákhoz kapcsolódó fertőzések egyre gyakoribbá válására. A Forbes által ismertetett jelentés szerint a szakemberek 14 népszerű márkától származó 75 különböző tintát vizsgáltak meg, melyeket tetoválásokhoz és tartós sminkfestékekhez használnak. Az eredményeket az Applied and Environmental Microbiology folyóiratban publikálták.

A kutatás során a tesztelt tinták 35 százalékában találtak aerob és anaerob baktériumokat. Az aerob baktériumok oxigén jelenlétében, míg az anaerob fajták oxigén hiányában is képesek túlélni, és ezek a sérült emberi szövetekben, valamint az emberi bőr hámrétegében is elszaporodhatnak.

A tetoválásokkal kapcsolatos leggyakoribb problémák az allergiás és gyulladásos reakciók, azonban a mikrobiális fertőzések is jelentős kockázatot jelentenek. Seong-Jae Kim, az FDA Toxikológiai Kutatóközpontjának mikrobiológusa szerint a tetoválások népszerűségének növekedése egybeesett a kapcsolódó komplikációk és mellékhatások számának emelkedésével.

A vizsgált mintákban összesen 34 különböző baktériumtípust azonosítottak, köztük olyanokat, amelyek bőrbetegségeket, tüdőgyulladást és húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Az FDA szerint egyre több bejelentés érkezik szennyezett tetoválótinta okozta fertőzésekről és allergiás reakciókról, melyek bőrpírt, kiütést és súlyosabb esetben lázat is okozhatnak. A megbetegedéseket többnyire antibiotikum kúrával kezelik, de előfordulhat, hogy kórházi ellátásra is szükség van.