Szigetvári aranylelet: Szulejmán szultán erődjének közelében bukkantak rá

Huszonöt centiméter mélyen a föld alatt találtak rá egy világszinten is ritka aranypénzre Szigetvár határában, ahol évek óta kutatják I. Szulejmán szultán síremlékének nyomait. A 2013-ban kezdődött ásatások során először 2015-ben találták meg a szultán türbéjét, és azóta folyamatosan bontakozik ki a kutatók előtt a korábban Turbék néven ismert török városka képe, amelyet a Habsburg seregek pusztítottak el.

A kutatásokat néhány év szünet után folytatták, amikor is Kitanics Máté geográfus, a kutatócsoport egyik munkatársa talált rá az értékes leletre. Az aranypénzt mintegy 8 millió forintra becsülik, mivel a világon csak nagyon kevés darab létezik belőle.

Az aranyérme mellett ólomgolyók is előkerültek, ami arra utalhat, hogy a lelet egy harci cselekmény során kerülhetett a föld alá. A genovai eredetű érme különlegességét az adja, hogy csak rövid ideig verték, mielőtt a velenceiek megtiltották volna a kibocsátását. Az érme egyik oldalán Szent János, a másikon pedig Krisztus képmása látható, súlya 3,5 gramm, átmérője pedig 2 centiméter.

A történészek számára rejtély marad, hogy hogyan kerülhetett ez az érme a török hódoltság alatt álló Magyarországra. Feltételezések szerint egy nemesi kincstár része lehetett, esetleg Zrínyi Miklós kapitánysága idején kerülhetett Szigetvárra.

A régészeti feltárások a város mellett egész nyáron folytatódnak, a cél, hogy további részleteket tudjanak meg az egykor itt állt épületekről. A kutatási terület jelenleg öt hektáron terül el, és a munkálatok során egyre több lelet kerül napvilágra.

I. Szulejmán, az Oszmán-ház egyik uralkodója, aki nem Törökországban nyugszik, 1566-ban halt meg Szigetvárnál. A hagyományok szerint belső szerveit a helyszínen temették el, míg testét Isztambulba vitték. Murád szultán síremléke megmaradt, de Szulejmán türbéje csak a mostani kutatások során került elő.