Kozmikus kosárlabdázás folyik a Marson és dróneső az orosz támaszpontokra, miközben Ukrajnában hatalmas robbanások rázzák meg Dnyipro várost

A Marson szinte naponta történnek kosárlabda-méretű meteorit becsapódások, melyek újraírhatják a vörös bolygóval kapcsolatos eddigi ismereteinket, miközben a Földön az ukrán drónok záporoznak az orosz harckocsikra és támaszpontokra, és Dnyipro városát súlyos rakétatámadások érik.

A marsi kéreg különböző mennyiségű vulkáni eredetű és üledékes kőzetet tartalmaz, és mélyebb rétegekben jeget is a bolygó eltérő régióiban. Az InSight Mars-misszió szeizmométere 2021-ben szenteste észlelt egy komoly rengést, amit egy meteor becsapódás okozott, és amely után egy 150 méteres kráter alakult ki.

A NASA Perseverance Mars-járója nemrégiben egy különös, világos sziklát fedezett fel a Jezero-kráterben, amely piroxén és földpát ásványokból áll, és amelynek eredete még tisztázatlan.

Az Európai Űrügynökség (ESA) közelgő Mars-missziója egy úttörő nukleáris meghajtású eszközt fog használni, amely az amerícium radioaktív bomlását hasznosítja. Az ESA a Roszkozmosz orosz űrügynökséggel kezdett együttműködésben dolgozni a küldetésen, de a partnerséget felmondta Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

Az ETH Zürich és az Imperial College London kutatói vezette nemzetközi csoport az InSight Mars-misszió adatai alapján azonosította a Very High-Frequency (VF) eseményeket, amelyeket a becsapódások indukáltak. Évente körülbelül 280-360 meteorit is ütközik a Marssal, több mint 8 méter átmérőjű becsapódási krátereket hozva létre.

Ezzel szemben a Földön, egy orosz T-72-es harckocsi legénysége nagy szerencsével élt túl egy ukrán FPV-drónok általi támadást. A drónok, amelyeket virtuális valóság-szemüvegek segítségével irányítanak, fontos és hatékony fegyverekké váltak mindkét oldalon. A T-72-es harckocsi több lövést is leadott az ellenségre, majd visszavonult, miközben drónok záporoztak rá.

A NATO-hoz közeli források szerint az ukrán drónok 70-80%-át az orosz elektronikus harcászati berendezések semlegesítik.

Ukrajnában, Dnyipro városát súlyos rakétatámadások érték, amelyeket videók dokumentáltak a közösségi médiában. A támadások során több hatalmas füstoszlop is látható volt, és legalább négy civil vesztette életét, további 34-en pedig megsérültek. A támadás egy bevásárlóközpontot és állítólag a Juzmaszt hadiipari létesítményt érte, amely rakéták, űreszközök és egyéb katonai célú berendezések gyártásával foglalkozik, így jelentős veszteséget okozva Ukrajnának. Gyásznapot hirdettek Dnyipróban, ahol a támadás következtében két iskola és három óvoda is kisebb sérüléseket szenvedett, valamint egy gyermekkórházba is rakétatörmelék csapódott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is felszólította az európai szövetségeseit, hogy küldjenek több légvédelmi rendszert, mivel az orosz támadásokkal szembeni védekezés hiányosságokat mutat. Az ukrán szövetségesei több elhárító berendezés szállítását ígérték, de a legújabb támadások azt mutatják, hogy a légvédelmi rendszerek üzembe helyezése még nem történt meg, vagy nem elegendően hatékony.

Az oroszok számára további kihívást jelentett, amikor ukrán pilóta nélküli tengeri drónok (USV) támadták meg Novorosszijszkot, az egyik legfontosabb orosz haditengerészeti támaszpontot. A helyi lakosság éjjel hallotta a robbanásokat, és bár az ukrán hatóságok nem kommentálták az eseményeket, az oroszok azt állították, hogy sikeresen megállítottak két USV-t, amelyek a kikötőben horgonyzó járműveket célozták meg. A támadás videója azt mutatja, hogy a védelem szinte mindent bevetett a támadó drónok ellen, de egyik drón szinte mozdulatlanul állt egyhelyben, és hosszú másodpercekig képtelenek voltak eltalálni. Novorosszijszk a Fekete-tengeri Flotta kulcsfontosságú kikötőjévé vált, miután az oroszok kénytelenek voltak hadihajóikat visszavonni az ukrán támadások miatt.

Az orosz belügyminisztérium körözést adott ki egy 65 éves orosz nyelv és irodalom tanár, Natalja Taranusenko ellen, aki az orosz hadsereggel kapcsolatos „álhírek” terjesztése miatt nyomozzák, miután az orosz alakulatok 2022 tavaszán terrorizálták a Bucsában élő civileket, ahol az ukrán hatóságok 458 holttestet találtak. Taranusenko bocsánatot kért a diákjaitól az óra végén, de a szülők panaszt tettek ellene, és az iskola vezetése megrovásban részesítette, valamint felfüggesztette az osztályfőnöki pozíciójából. Két szülő, akik a háborúban részt vettek, szerint a tanárnő szavai „lelki traumát és lelki szenvedést okoztak gyermekeiknek”, és panaszaik nyomán 2022 júniusában megindult az eljárás a tanár ellen. Taranusenko két nappal később elhagyta Oroszországot.

Friss videó jelent meg az X-en (korábban Twitter), amin egy ukrán 2K22 Tunguszka önjáró légvédelmi löveg és egy orosz Lancet drón párbaja látható Harkiv közelében. A videón látszik, ahogy az egyik legritkább ukrán légvédelmi löveg próbálja megtalálni a támadó drónt, de végül a Lancet győzedelmeskedik, harcképtelenné téve a Tunguszkát. A legénységnek sikerül elhagynia a páncélost, az első drón után azonban egy második Lancet is bevágódik a toronyba, és a videó végén látszódik, ahogy berobban a löveg gépágyújának lőszere. A 2K22-es a '80-as évek elején került rendszeresítésre a szovjet fegyveres erőknél, és bár Oroszországban napjainkban is elterjedt fegyver, az ukránok meglehetősen ritkán vetik be.

Az amerikai gyártmányú M2 Bradley gyalogsági harcjárművet, amelyet az ukrán katonák kifejezetten kedvelnek és az ukrán arzenál egyik legjobb páncélozott járművének tartanak, az orosz Lancet-drónok is célba vették. Egy X-en megjelent videón látható, hogy egy Lancet-drón eltalál egy liget szélén száguldó Bradleyt, amely a találattal mit sem törődve tovább robog, majd egy második találattal harcképtelenné válik. A videó végén lángoló járművet láthatjuk, bár a legénység egy része valószínűleg már elhagyta a járművet. Az ukrán katonák szerint jelentősen magasabbak a túlélési esélyeik egy ilyen járműben, mint egy szovjet BMP-ben. A Bradley-k a háború kirobbanása óta lőttek már ki orosz harckocsikat a toronyra szerelt TOW-rakétákkal, a fő fegyverzetnek számító 30 mm-es gépágyúval és éltek túl frontális találkozást a szintén nem elhanyagolható tűzerőt képviselő orosz BTR-82-es pszh-val is.