Az orosz invázió aktuális helyzete Ukrajnában

A brit védelmi minisztérium friss térképet tett közzé, amely bemutatja az orosz invázió jelenlegi állását Ukrajnában.

A térkép a 2022-es invázió óta elfoglalt területeket halvány vörössel, míg a 2014 óta megszállva tartott régiókat sötét vörössel jelöli. A brit védelmi minisztérium X-oldalán közzétett térképen külön kiemelik az orosz haderő nagyobb csoportjait és a jelenlegi támadások irányát, amely szerint az orosz erők öt különböző irányból indítanak támadásokat.

A War Mapper által közzétett hasonló térképek szerint jelenleg Ukrajna 17,57%-át tartja megszállva az orosz hadsereg, és az "annektált" régiók 72,86%-a van az oroszok ellenőrzése alatt.

Az ukrajnai konfliktus újabb fordulatot vett, amikor a mirhorodi légibázis ismét orosz támadás célpontjává vált. Egy Iszkander-rakéta csapott be a bázisra, amelynek következtében legalább két ukrán Szu-27-es vadászgép megsemmisült és további 3-4 gép károkat szenvedett. A támadás után az ukrán vezetést bírálták, amiért az értékes repülőgépeket a nyílt égbolt alatt tárolták a frontvonalhoz közel.

A legutóbbi támadás során egy Sz-300PSz légvédelmi rakétarendszer nagy része semmisült meg. Az ukrán vezetés valószínűleg számított az újabb támadásra, mivel a repülőgépeket időben elmozgatták a támaszpontról. Azonban a Sz-300PSz komplexumot, amelyet a bázisra telepítettek egy újabb támadás megakadályozására, sem az orosz felderítődrónokat, sem az Iszkander rakétát nem tudta elfogni, így az értékes technikai eszközök elvesztésével Ukrajna újabb csapást szenvedett el.