Berlin újabb Patriot rendszert adományozott Ukrajnának

Németország kijevi nagykövete, Martin Jäger bejelentette, hogy Berlin egy újabb Patriot légvédelmi rendszert szállított Ukrajnának, amely a harmadik ilyen adomány a németektől, és az ukrán katonák már sikeresen elvégezték a szükséges kiképzést Németországban.

Martin Jäger, Németország kijevi nagykövete pénteken a közösségi portálon tette közzé, hogy hazája újabb Patriot légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának. A nagykövet kiemelte, hogy ez már a harmadik ilyen rendszer, amelyet Németország biztosított, és hangsúlyozta, hogy ezek a fegyverek hozzájárulnak az ukrán lakosság és infrastruktúra védelmének javításához.

A rendszert kezelő ukrán katonák a megfelelő kiképzést Németországban végezték el sikeresen. Lettország is támogatja Ukrajnát, ugyanis júliusban 2500 drónt fog átadni, amelyeket hét lett vállalat gyártott. Ez a segítség a „drónkoalíció” keretein belül valósul meg, összköltsége körülbelül 4 millió euró. Az első szállítmány, amely 300 drónt tartalmaz, a következő napokban érkezik meg Ukrajnába. Lettország idei költségvetésében 20 millió eurót különítettek el Ukrajnának szánt drónok beszerzésére, ebből több mint 10 milliót a helyi védelmi ipar drónjaira fordítanak.

Az ukrán vezérkar szerint az elmúlt 24 órában 155 katonai összecsapás történt a fronton, a legtöbb, 38 orosz támadás Pokrovszknál, Donyeck megyében. Az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az ukrán katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint megközelítette az 549 ezret. Az ukrán erők csütörtökön többek között tíz orosz harckocsit, 54 tüzérségi rendszert és 57 drónt semmisítettek meg.