Ultraortodox zsidók tüntetése Jeruzsálemben

Vasárnap Jeruzsálemben ultraortodox zsidók egy csoportja tömegtüntetést szervezett, tiltakozva a kötelező katonai szolgálatuk ellen. A demonstráció során összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, tüzeket gyújtottak és kövekkel dobálták meg a politikusok autóját, mire a hatóságok vízágyúkkal és lovasrendőrökkel oszlatták a tömeget, és öt tüntetőt őrizetbe vettek.

A tiltakozók a hatvanezer tagú jeruzsálemi ultraortodox haredi közösséghez tartoznak, akik úgy vélik, hogy a katonai szolgálat nem egyeztethető össze vallásos életmódjukkal. A tüntetésen részt vevők tábláikon azt hirdették, hogy „inkább meghalnak”, mint hogy bevonuljanak az izraeli hadseregbe.

Az izraeli–palesztin konfliktus tavaly október óta tartó fázisában az Izraeli Védelmi Erők (IDF) súlyos emberhiánnyal küzdenek. Az izraeli legfelsőbb bíróság döntése értelmében az ultraortodoxok nem mentesülhetnek a katonai szolgálat alól, mivel ez ellentmond a jogegyenlőség és a közteherviselés elvének, és fenntartaná az ultraortodoxok kiváltságos helyzetét. A bíróság határozata alapján a fiatal haredi férfiaknak törvényileg kötelezővé válik a katonai szolgálat, és a hadseregnek mozgósítaniuk kell őket.