Fehér Ház: Joe Bidennek „rossz estéje” volt az elnökjelölti vitán

A Fehér Ház szerint Joe Bidennek nem sikerült jól az első elnökjelölti televíziós vita, melyet a CNN szervezett, és ahol a közvélemény-kutatások szerint Donald Trump volt a győztes.

A CNN legfrissebb felmérése szerint az amerikai választók 43 százaléka szavazna Joe Bidenre, míg Donald Trumpot 49 százalék támogatja. A Fehér Ház értékelése szerint az elnöknek „rossz estéje volt” a múlt héten csütörtökön megrendezett vitán. Karine Jean-Pierre, az elnöki szóvivő elmondta, hogy Biden elismeri, nem beszél olyan gördülékenyen, mint régen, és lassabban jár, de tudja, hogyan kell az amerikai emberek érdekében teljesíteni. Az elnök kedden elismerte, hogy majdnem elaludt a vita közben, de szerinte ennek a jetlag az oka, mivel június elején két tengerentúli útja miatt szenvedett időeltolódástól.

A szóvivő hozzátette, hogy az elnök egészségi állapotával kapcsolatosan az orvosi vizsgálatok eredményeit évente nyilvánosságra hozzák, és idén februárban is közzétették ezeket, de kognitív képességekre vonatkozó további vizsgálatot az orvosok nem tartanak szükségesnek. A sajtóértesüléseket megerősítve a szóvivő elmondta, hogy a televíziós vitára való felkészítésen Joe Biden fia, Hunter Biden is részt vett.

A június 27-én Atlantában megrendezett vita során, mely 90 percig tartott és stúdióközönség nélkül zajlott, a nézők 67 százaléka Donald Trumpot, a republikánusok jelöltjét látta győztesként. A vita után több demokrata politikus és a pártot támogató médiumok Joe Biden visszalépését sürgették, azonban Kamala Harris alelnök és a képviselőház demokrata vezetői támogatásukról biztosították az elnökjelöltet. Egy képviselőházi demokrata, Lloyd Doggett azonban nyilvánosan is felszólította Bidet, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, és vezetők új generációját emelje fel.

A CNN által megrendelt és a vita után készült közvélemény-kutatás szerint, ha most tartanák az elnökválasztást, az amerikai választók 43 százaléka Joe Bidenre, míg 49 százaléka Donald Trumpot támogatná. Biden júniusban két héten belül kétszer járt Európában: megfordult Franciországban és Olaszországban is, majd a G7 csúcstalálkozóról éjszaka repült haza, hogy részt vegyen egy adománygyűjtésen Barack Obama volt elnökkel együtt, és másnap visszatért Washingtonba. Ezek után hat napot töltött Camp Davidben, ahol a június 27-i vitára készült. A Fehér Ház tisztviselői a megfázást okolták Biden teljesítményéért.

A Telex új amerikai választási műsorában, az Elektorban kielemeztük Biden és Trump vitáját. Átbeszéltük, mekkora esély van rá, hogy ne Biden legyen a demokrata elnökjelölt, és szóba kerül az is, mit hozhat magával egy újabb Trump-elnökség.

A USA Today felmérése szerint, amely 5 indulót feltételezve készült, Donald Trump 41 százalékos támogatottságot élvez, míg Joe Biden 38 százalékot kapna, és Robert F. Kennedy Jr. is kapna 8 százaléknyi voksot országos összevetésben. Joe Biden elnöki munkájának elfogadottsága a CNN június utolsó három napján készült kutatása szerint 36 százalékos, elutasítottsága 64 százalék, ami két hónappal korábban még 40 százalékos elfogadottságot mutatott. A Harvard-Harris hétfőn megjelent felmérése szerint az elnök munkájának elfogadottsága 40 százalék, míg elutasítottsága 57 százalék, és az elnökjelöltek közötti versenyben Donald Trump 52 százalékos vezetését jelezte Joe Bidennel szemben (48 százalék).