Magyarország kiemelkedő segítséget nyújt Ukrajnának

Az utóbbi időben Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé történelmi mértékűre nőtt, mivel az orosz támadások következtében kiesett ukrán energiatermelést pótolni kell, és a nyári hőség miatt megnövekedett az energiaigény is.

Az oroszok március vége óta fokozottan támadják az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami miatt Ukrajna vészhelyzeti áramimportra szorul többek között Magyarországtól is. A DTEK ukrán energetikai vállalat jelentése szerint súlyos károk érték a hőtermelő és egyéb kapacitásokat, több munkatársuk is életét vesztette, és az áramellátásban is komoly nehézségek adódtak. Az Ukrenergo szerint több mint 9 gigawatt energiatermelési kapacitás esett ki az orosz támadások következtében. A nyári melegben az áramkereslet is megugrott, és az ország jelentős részén, beleértve Kijevet is, továbbra is rendszeresek a sokórás, akár napi 10-12 órás tervezett áramszünetek.

Az Ukrenergo adatai szerint az elmúlt napokban napi 35 ezer MWh körüli villamosenergiát importáltak a szomszédos országokból, a csúcs június végén 35600 MWh felett volt. A Dixi Group kutatóintézet szerint májusról júniusra több mint duplájára, 850 ezer MWh fölé ugrott Ukrajna áramimportja, ami 6%-kal meghaladta a teljes 2023-as importot. Magyarország volt az, ahonnan júniusban a legtöbb villamosenergiát importálták, a magyar részarány 42%-ot tett ki.

Az ukrán energiaügyi miniszterhelyettes nyilatkozata szerint Ukrajna tárgyalásokat folytat a szomszédos országokkal az áramimport további növeléséről. A magyar-ukrán nettó villamosenergia forgalom idősorán is látszik, hogy az elmúlt hetekben több negyedórában is 1000 MW fölé ugrott a nettó áramexport Ukrajna felé, június végén pedig 1278 MW volt az eddigi történelmi rekord egy negyedórában a MAVIR adatai szerint.

A magyar áramexport folyamatos növekedése az Ukrenergo és a Dixi Group adatai alapján is megerősítést nyer. Július elején egyetlen órára átmenetileg 853 MW-ig felugrott a nettó áramexportunk, majd jellemzően 400 és 680 MW között hullámzott. A magyarországi naperőmű tulajdonosok számára a felpörgött ukrajnai áramexport előnyös, mivel így a napközbeni áramárak relatív magasabban maradnak, és több pénzt tudnak keresni. Azonban a napsütéses magyarországi időjárás mellett a felpörgetett ukrajnai áramexport sem védi meg őket attól, hogy nulla euró körüli áramárakkal szembesüljenek a napközbeni órákban.

A mai napra tervezett rekordmértékű ukrán áramimportot Magyarország is érzi: a MAVIR percekkel ezelőtti fizikai áramlási grafikonján is látszik, hogy 712 MW-nyi a nettó exportunk, tehát a jelenleg engedélyezett összes ukrán áramimportnak (1700 MW) most is a 42%-a körüli a magyar súly. Az ukrán villamosenergia rendszerüzemeltető pénteken azt közölte, hogy ma 35851 megawattóra áramot fog importálni a szomszédos országokból, ami új történelmi csúcsnak számít. Eddig 1700 MW-ról van megállapodás, amit ha 24 órán keresztül végig kihasználna az ország, akkor egy napra vetítve 40800 MWh-t adna ki. A mai napra tervezett 35851 MWh-s importmennyiség azt jelenti, hogy a nap legnagyobb részében már teljesen kimeríti Ukrajna a szomszédos országokkal rögzített importmennyiség felső korlátját. Úgy tudjuk, hogy éppen ezért 2200 MW-ra szeretnék emelni az ukránok a felső korlátot, amelybe ha az európai rendszerüzemeltetők szövetsége, az ENTSO-E, is belemenne, akkor az egy napi maximális ukrán áramimport mennyiségét 52800 MWh-ra lehetne feltornászni.