Elszabadulhat az erőszak a francia választások második fordulójának estéjén

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül a francia belügyminisztérium az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójára, 30 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak, köztük ötezret Párizsban és elővárosaiban, hogy megelőzzék az "ultrabaloldaliak vagy az ultrajobboldaliak" által okozott rendbontásokat – jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter.

A választások bizonytalan kimenetele miatt a végrehajtó hatalom zavargások kitörésére számít a vasárnap esti eredményhirdetés után, bár a súlyosságukra vonatkozóan Darmanin nem kívánt becslést adni. Az erőszakos cselekmények sűrűsödését azonban egyértelműen érzékelhetőnek tartja az országban.

A belügyminiszter szerint "nem vagyunk messze attól, hogy elszabaduljon az erőszak", miután Prisca Thévenot kormányszóvivőt és kollégáit szerda este Meudonban plakátragasztás közben megtámadták. A politikus nem sérült meg, de a helyettesét karsérüléssel, egy pártaktivistát pedig súlyos állkapocstöréssel kórházban ápolják.

A Le Parisien című lapot idézve az MTI szerint szerda este egy tízfős csoport támadt rájuk, és a rendőrök vetettek véget az erőszaknak. A Nanterre ügyészsége csoportosan elkövetett erőszak gyanújával eljárást indított, négy embert, köztük három kiskorút őrizetbe vettek.

Egy 77 éves kormánypárti aktivistát, aki Olivier Véran volt miniszter képviselői újraválasztásáért ragasztott plakátokat, La Tronche településen egy radikális baloldali Lázadó Franciaország aktivistája ököllel arcon ütött.

A francia Alpokban Marie Dauchy, a Nemzeti Tömörülés jelöltje bántalmazás miatt tett feljelentést, míg egy radikális baloldali jelölt kabinetfőnökét a Nemzeti Tömörülés egyik szimpatizánsa támadta meg. Maxime Viancin baloldali jelölt három aktivistáját "homofób támadás" érte egy "szélsőjobboldali aktivista" részéről. Danielle Simonnet párizsi baloldali jelölt négy plakátragasztó kollégáját ismeretlenek támadták meg könnygázzal, megütötték és antiszemita sértésekkel illették.

A Nemzeti Tömörülés (RN) hetek óta erősödő dinamikája megtört, miután politikai ellenfelei – több mint kétszáz jobbközép, centrista, illetve baloldali képviselő – visszaléptek egymás javára, hogy megakadályozzák az RN abszolút többség megszerzését a nemzetgyűlésben. Marine Le Pen, az RN vezetője a "köztársasági frontot" bírálta, melyet "egységpártként" aposztrofált, amely a nép akarata ellenére akarja megtartani a hatalmat.

Jordan Bardella, az RN elnöke és miniszterelnök-jelöltje szerint a párt külső támogatókkal abszolút többséget szerezhet, és készen áll a kormányzásra. Az Új Népfront nevű baloldali szövetség és Emmanuel Macron Együtt nevű pártszövetségének politikusai a "szélsőjobboldali veszélyre" figyelmeztetnek, miután több tucatnyi RN-képviselőjelöltről kompromittáló felvételek kerültek elő.

Az RN jelöltjeiről kiderült, hogy közülük többen korábban rasszista, diszkriminatív vagy antiszemita kijelentéseket tettek, vagy eltiltották őket a közügyektől. Az RN vezetői ezeket a jelölteket a párt "fekete bárányainak" nevezték, volt, akit visszahívtak, mások ellen belső vizsgálatot indítottak.

A három nagy politikai blokk – az RN, a centrista szövetség és a baloldal – közül egyik sem tud majd egyértelmű többséget szerezni, így jobbközép és mérsékelt baloldali politikusok egy széleskörű centrista koalíció létrehozását javasolják. Francois Roussel, a Francia Kommunista Párt vezetője és Marine Tondelier, a Zöldek vezetője is támogatná egy nagykoalíciót, de a radikális Baloldali Franciaország nem akar részt venni ebben.