Izraeli túsztárgyalók útnak indulnak

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök iránymutatást adott az izraeli delegációnak, amelynek alapelveket kell követnie a tárgyalások során.

A miniszterelnöki hivatal szerint a tárgyalások során Izraelnek továbbra is harcolnia kell céljai eléréséért, meg kell akadályoznia a fegyvercsempészetet Egyiptomból a Hamászhoz, és nem engedheti vissza a palesztin fegyveresek ezreit a Gázai övezet északi részébe.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a fegyveresek mozgásának megakadályozása elsősorban azért fontos, mert kérdéses, hogy létrehozható-e olyan felügyeleti mechanizmus, amelyet a Hamász is elfogad.

Az izraeli kormányfő a Moszad vezetőjével, a tárgyalódelegáció tagjaival, Joáv Galant védelmi miniszterrel és a védelmi szervezetek más magas rangú tisztségviselőivel tárgyalt vasárnap este.

A tervek szerint a tárgyalók hétfőn indulnak Kairóba, ahol várhatóan szerdán David Barnea Moszad-főnök találkozik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjével, a katari kormányfővel és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével. Lehetséges, hogy a héten Dohába is indul egy újabb delegáció. A tárgyalások célja a gázai mészárlás után elrabolt túszok kiszabadítása.