A világ vezetői felkészülnek Donald Trump esetleges visszatérésére

A Politico értesülései szerint a világ vezetői már elkezdték a felkészülést arra az esetre, ha Donald Trump nyerné az amerikai elnökválasztást. Joe Biden amerikai elnök gyenge kampányteljesítménye miatt sokan úgy vélik, hamarosan ismét a republikánus politikus adminisztrációjával kell majd együttműködniük.

Még közel fél év van hátra az amerikai elnökválasztásig, de a világ vezetői már most felkészülnek egy esetleges hatalomváltásra. A Politico szerint Biden rossz kampányteljesítménye miatt egyre többen számítanak arra, hogy Trump lehet az Egyesült Államok következő elnöke.

A Politico és a Welt közös riportprojektje során több mint ötven diplomatát, törvényhozót és szakértőt kérdeztek meg, hogy feltérképezzék, hogyan készülnek a világ vezetői Trump esetleges visszatérésére. A tudósításból az derül ki, hogy a nemzetközi közösség már most igyekszik alkalmazkodni Trump akaratához és felkészülni a zűrzavarokra és válságokra.

A NATO tisztviselői például olyan hosszútávú katonai támogatási terveken dolgoznak, amelyek biztosítanák Ukrajna védelmét az Oroszországgal szembeni konfliktusban, még abban az esetben is, ha az Egyesült Államok megvonja a támogatását. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hangsúlyozta, hogy a védelmi szövetségnek a közösen meghozott döntések számítanak, mint például a védelmi kiadások növelése, ami sok éve fontos kérdés az Egyesült Államokban, több elnök alatt is.

"Nem tudjuk – és szerintem senki sem tudja pontosan – hogy [Donald Trump] mit fog tenni" – nyilatkozta egy NATO-tagország diplomatája.

Washingtonban is minden Trumpról szól

Kanadai és német tisztviselők is találkozókat szerveztek republikánus kormányzókkal, hogy megerősítsék kapcsolataikat az amerikai jobboldallal. Az európai országok washingtoni nagyköveteinek havi találkozóin is Trump visszatérésének lehetősége a domináns téma.

Amikor Trump 2017-ben hivatalba lépett, a nyugati szövetségesek reménykedtek, hogy túlélnek egy amerikai politikai összeomlást. Azonban a jelenlegi helyzetben már másképp látják a dolgokat, és úgy vélik, hogy a trumpizmus nem csupán egy múló hóbort.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a CBS News-nak adott interjúban kijelentette, hogy Ukrajna NATO-tagságának feltétele, hogy az ország fennmaradjon, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi legfontosabb feladat az országnak nyújtott támogatás növelése, amely elengedhetetlen Ukrajna fennmaradásához és egy jövőbeli tagsághoz.

Stoltenberg szerint mindenki békét szeretne, de úgy vélekedett: a békéhez vezető egyetlen út „meggyőzni Putyin orosz elnököt arról, hogy a hadszíntéren nem győzhet, hanem le kell ülnie és el kell fogadnia egy olyan megoldást, amelyben Ukrajna szuverén és független országként létezik tovább Európában”. A meggyőzés egyetlen módjának Ukrajna további katonai támogatását nevezte.

A NATO-csúcstalálkozó kiemelt témái között említette Ukrajna mellett a védelmi kiadások növelésének kérdését, valamint a Kína jelentette kihívást. Az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságáról szóló megbeszélésekre Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Dél-Korea vezetői is csatlakoznak a résztvevőkhöz.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszországi látogatásával kapcsolatban – kérdésre válaszolva – Stoltenberg kijelentette, hogy a különböző NATO-tagok eltérő módon tartják a kapcsolatot Moszkvával. Orbán Viktor szerinte világossá tette, hogy nem az észak-atlanti szervezet nevében látogatott Oroszországba, az utazás pedig nem változtat a védelmi szövetség közösen hozott döntésein.