Balkáni drogkartellek, Escobarok nélkül

Árad a kokain és az egyéb drogok Magyarországtól délre, a nyugat-balkáni bűnözői csoportok sikeresen építették ki kokainszállítási útvonalaikat Európa és Dél-Amerika között a Jugoszlávia felbomlása után.

A Nyugat- és Közép-Európában lefoglalt kokain mennyisége 2021-re elérte a 315 tonnás rekordot, ami több, mint az Egyesült Államokban lefoglalt 250 tonna. Az Európába érkező drog tisztasága is javult, ami a biztos utánpótlásra utal. A balkáni bandák korábban afgán és koszovói heroint juttattak Európába, de ma már latin-amerikai kokain-beszállítókkal is dolgoznak. Az EU Tengeri Elemző és Műveleti Központja 2023-ban 9,11 tonna, balkáni szervezett bűnözői csoportokhoz köthető kokaint foglalt le az Atlanti-óceán partjainál, ami 2015 óta 300 százalékos növekedést jelent. Ivo Silva, a brazil szövetségi rendőrség nyomozója szerint a balkáni csoportok dominálnak az európai kontinens felé irányuló óriási szállítmányokban. Az erőszakos cselekmények gyakorivá váltak az európai városok utcáin, és Ylva Johansson uniós belügyi biztos szerint a kábítószerkereskedelemhez köthető halálesetek száma ma már megközelíti a terrorcselekmények áldozatainak számát.

A nyugat-balkáni államok már a Jugoszlávia 1991-es felbomlása előtt is rendelkeztek diaszpórával Latin-Amerikában. A délszláv háborúk alatt a feketegazdaság virágzott, és a bűnbandák háborús veteránokkal töltötték fel soraikat. Az albán és észak-macedón csoportok már az 1960-as években belekóstoltak a heroincsempészetbe, de a kokaincsempészetben csak a 2000-es években vállaltak szerepet. Kapcsolatba léptek a kolumbiai FARC-cal és a brazil PCC-vel, amelyet 2023-ban Latin-Amerika legnagyobb kokaincsempész csoportjaként írt le a nemzetközi sajtó. Az Europol szerint több mint 50 csoportban több száz nyugat-balkáni bűnöző tevékenykedik Latin-Amerikában.

A balkáni csoportok nem hierarchikusak és decentralizáltak, ami lehetővé teszi számukra, hogy mobilisak maradjanak és könnyen kapcsolatot teremtsenek a latin-amerikai termelőkkel és az európai terjesztőkkel. Az amerikai DEA ügynöke szerint nincs keresztapa a balkáni csoportok esetében. Az olasz maffiával már a 2000-es évek elején kiépítették a hatékony együttműködést, és a kolumbiaiakkal kialakított kapcsolataik miatt különböző európai bűnszervezetek is igénybe veszik szolgáltatásaikat. Az Egyesült Államok piacát azonban elkerülik, mivel ott a mexikói kartellek dominálnak.

A legismertebb balkáni kokaincsempész a „tábornoknak” nevezett Slobodan Kostovski, aki évtizedekig élt Brazíliában, és kiváló kapcsolatokat épített ki a kokaintermesztőkkel. Őt a brazil hatóságok letartóztatták, majd megszökött és egy spanyolországi csempészbandát vezetett, de 2023 novemberében újra letartóztatták. Aleksandar Neszicset, aki Kostovski utódja volt, szintén letartóztatták 2023 októberében. Az Interpol 2020 szeptemberében letartóztatta az ecuadori székhelyű Kompania Bello tagjait, akik Olaszországban, Hollandiában és Albániában működő csoportoknak szállítottak kokaint.

Bár az Europol Kostovski letartóztatásakor a Balkán kartell felszámolásáról adott ki közleményt, a szakértők szerint a balkáni csoportok továbbra is kulcsszereplői a nemzetközi szervezett bűnözésnek. A csoportok felépítése és kapcsolati tőkéjük miatt gyakran keresik őket más bűnszervezetek is.