Hrutka János: Az elhibázott kommunikáció sokak szeme elé már Eb-elődöntőt vetített

Magyarország 44 év után harmadszor vehetett részt a labdarúgó-Európa-bajnokságon, ami érzelmi hullámvasútra ültette a szurkolókat. A válogatott idei szereplése hol örömöt, hol csalódást okozott, és a szurkolók gyakran más csapatok eredményeit is figyelemmel kísérték. A magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnokság óta először jutott ki a kontinenstornára, ahol a csapat erőn felül teljesített. A 24 csapatosra bővült mezőny és az új lebonyolítási rendszer kedvezett a magyaroknak, akik a selejtezősorozatban harmadikként végeztek, majd a pótselejtezőben legyőzték Norvégiát.

A válogatott a 2016-os tornán csoportelsőként zárt, majd Belgium ellen búcsúzott. A csoportellenfelek erősségét a FIFA-világranglista helyezéseik alapján lehet meghatározni. A 2016-os csoportellenfelek átlagos világranglista helyezése 18,3 volt, míg a 2021-es halálcsoportban 6,3, az idei tornán pedig 20. A 2020-as tornán a magyar csapat a negyedik helyről jutott ki, és a Nemzetek Ligája-szereplés, valamint egy szabálymódosítás révén újabb kvalifikációs lehetőséget kapott.

A 2024-es Európa-bajnokságra a magyar válogatott egy könnyebb csoportban veretlenül jutott ki. Azonban a csoportelsőség és a 14 mérkőzéses veretlenségi sorozat túlzott elvárásokat generált. A válogatott utolsó vereségét 2022 szeptemberében szenvedte el Olaszország ellen, és a veretlenségi sorozat alatt olyan csapatokkal játszottunk, amelyek mögöttünk állnak a világranglistán.

Az elhibázott kommunikáció miatt sokan már az Eb-elődöntőt látták a szemük előtt. A média és a szövetség képviselőinek kommunikációja túlzott elvárásokat keltett, amelyeket a csapat nem tudott teljesíteni. A felkészülés során olyan ellenfelekkel játszottunk, akik nem feleltek meg a csoportellenfelek színvonalának.

Marco Rossi szövetségi kapitány óvatosan, fegyelmezetten kezdte a Svájc elleni mérkőzést. A válogatott a saját térfelére visszaállva kezdte a mérkőzést, és a játék nem felelt meg a szurkolói elvárásoknak. A Rossi-éra alatt kevés olyan felkészülési mérkőzés volt, amely egy top csapat elleni játékot igényelt volna.

A magyar válogatott fejlődése egyértelmű, de az Európa-bajnoki szereplés nem törte meg ezt az ívet. A csapat értéke megháromszorozódott, a világranglistán előrelépett, és a topligákban szereplő játékosok száma megduplázódott. Az idei Eb azonban nem hozott csodát, és a realitások talajára helyezte a válogatottat.

A szerző, Hrutka János, 24-szeres válogatott labdarúgó, a Ferencvárossal és a német Kaiserslauternnel is bajnokságot nyert.