Újabb orosz rakétatámadás érte az ukrán mirhorodi légibázist

Az orosz haderő ismét támadást hajtott végre az Ukrajna keleti részén található mirhorodi légibázis ellen, ahol ezúttal egy kazettás robbantófejjel szerelt Iszkander-M rakéta egy Mi-24 harci helikoptert semmisített meg. A támadás következtében az ukránok jelentős veszteségeket szenvedtek, és a helyzetet súlyosbítja, hogy az orosz megfigyelő drón órákon át zavartalanul lebeghetett a légibázis felett, majd visszatért Oroszországba.

Az előző napi támadás során szintén egy Iszkander-M rakéta csapott le a bázisra, amelynek következtében legalább egy Szu-27-es vadászgép pusztult el, és több más jármű is súlyos károkat szenvedett. Az ukrán katonai vezetés döntései miatt éles kritikák érték őket, mivel a bázis közelsége a frontvonalhoz és a védelem hiánya miatt a fegyverek könnyű célponttá váltak az orosz támadások számára.

Ez a két egymást követő támadás komoly figyelmeztetés Kijev számára, hogy fontolóra vegye a kritikákat. Moszkva képes könnyedén elérni a légitámaszpontot, ami további veszteségeket okozhat az ukrán légierő számára, különösen a vadászgépek és harci helikopterek tekintetében.

Az európai közvélemény jelentős része azonban már a konfliktus tárgyalásos megoldását támogatja. Az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (ECFR) által végzett felmérés szerint a vizsgált 14 európai országban csak Észtországban gondolják többségben, hogy Ukrajna nyeri meg a háborút (38%). Svédországban és Lengyelországban a többség szeretné, ha Európa továbbra is támogatná Ukrajnát a területei visszaszerzéséig. Ezzel szemben több országban, köztük Olaszországban, Franciaországban és Németországban a megkérdezettek többsége már a tárgyalásokra való kényszerítést részesítené előnyben.

Az ECFR legújabb felmérése szerint Európa-szerte jelentős a támogatottsága annak, hogy az Ukrajnát támogató országok növeljék a Kijevnek szánt fegyver- és lőszerellátást. Az összes felmérésbe bevont államban a közvélemény többsége ellenzi, hogy országuk harcoló csapatokat küldjön Ukrajnába, de a többség legalább fele azzal megbékélne, ha országuk katonái csupán technikai segítséget nyújtanának Ukrajnában a helyi erőknek.

A háborúhoz való hozzáállás terén három tábor alakult ki a felmérésbe bevont országokban: azok, ahol a közvélemény többsége szerint Európának támogatnia kell Ukrajnát az Oroszország által megszállt területek visszaszerzésében; azok, akik úgy vélik, hogy Európának arra kellene ösztönöznie Ukrajnát, hogy békemegállapodásról tárgyaljon Oroszországgal; és az „ingadozó államok”, ahol a közvélemény megosztott ebben a kérdésben.

Az európai közvélemény mekkora valószínűséget ad annak, hogy Oroszország egy másik európai országot is megtámad majd, arról is készült felmérés. Ukrajnában a megkérdezettek csupán 39%-a véli úgy: „nagyon vagy eléggé valószínű”, hogy Moszkva nem áll meg Ukrajnánál, míg 48%-uk tartja ezt valamilyen szinten valószínűtlennek. A többi európai ország közül Portugáliában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában a legmagasabb, 50% körüli azok aránya, akik valószínűnek tartják, hogy Oroszország megtámad egy újabb európai országot.