Európai vulkánkitörések: Az Etna és a Stromboli is aktivizálódott

Két jelentős európai vulkán, az Etna és a Stromboli is kitörést produkált csütörtökön, ami komoly figyelmet követel a hatóságok részéről.

Az elmúlt napokban két vulkán is aktivizálódott Európában. A híres Etna vulkán, mely fél évig szunnyadt, intenzív kitöréssel ébredt fel, melyet hatalmas lávaszökőkutak és közel 5 kilométer magas hamufelhő jellemez. Ugyanazon a napon a Stromboli szigetén is heves robbanásos kitörés történt, melyet lávafolyások is kísértek.

A Stromboli szigetén élő körülbelül 400 lakos és a turisták egyelőre még nem kerültek evakuálásra, annak ellenére, hogy a hatóságok piros riasztási szintet vezettek be. Ez a lépés arra utal, hogy fennáll a veszélye a kitörés további fokozódásának. Az olasz polgári védelem a legmagasabb, vörös fokozatú riasztást adott ki a Stromboli miatt, és arra figyelmeztetett, hogy a helyzet veszélyesebbé válhat. Nello Musumeci olasz katasztrófavédelmi miniszter elmondta, hogy a Strombolit megfigyelés alatt tartják, és a hatóságok felkészültek a veszélyeztetett lakosság esetleges evakuálására. Elővigyázatosságból a tűzoltóság létszámát megkettőzték a szigeten.

A világ legaktívabb vulkánjai közé tartozó Etna kitörése az utóbbi napokban éjszakára megvilágította az eget Catania közelében, a Szicília északi partján magasodó Stromboliból pedig láva ömlött a tengerbe. A Szicília keleti partján lévő Catania környékén a helyi lakosság és a hatóságok megkezdték az utcák és autók megtisztítását a fekete vulkáni hamutól. A város repülőterét viszont átmenetileg le kellett zárni a kifutóját borító hamu miatt. A reptér közleményében hozzátette, hogy várhatóan délután 3 órakor tudják ismét megnyitni a légikikötőt.