Kína új haditervet dolgozott ki Tajvan elszigetelésére

A Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) úttörő haditervet dolgozott ki, amely drónok segítségével képes lenne blokádot létrehozni és fenntartani egy szigeten, mint például Tajvan. A South China Morning Post szerint ez a fejlesztés új fejezetet nyithat a modern hadviselés történetében.

A PLA által június 5-én közzétett tanulmány részletesen bemutatja, hogyan lehet drónrajokat alkalmazni katonai műveletek során. Csen Huijie mérnök vezette projektcsoport szerint kizárólag drónokkal hatékonyan lehet blokádot kialakítani és fenntartani egy olyan sziget körül, amelynek domborzata hasonló Tajvanéhoz.

A tanulmányban szereplő szimulációk során négyféle eszközt vetettek be: nagy és közepes méretű felderítő és támadó drónok, valamint kisebb felderítő és sugárzáselhárító járőrdrónok. A szimulációk eredményei azt mutatták, hogy egy bizonyos küszöbérték elérése után a drónalakulatok hatékonyan tudták ellenőrizni a szigetet és környező vizeket.

A pilóta nélküli csoportosulások integrálása egy szisztematikus háborúba várhatóan felgyorsítja a felderítési, azonosítási, döntéshozatali és támadási ciklusokat – áll a tanulmányban.

Miközben Kína fejleszti drónhadviselési képességeit, az amerikai hadsereg is készül saját stratégiájával. Samuel Paparo amerikai admirális június 10-én ismertette a „Hellscape” stratégiát, amely drónrajok Tajvani-szorosban történő bevetésével akadályozná meg minden kínai kísérletet, amely Tajvan megszállására irányulna.

Paparo szerint a stratégia célja, hogy „a Tajvani-szorost pilóta nélküli pokollá változtassák”, és bár részleteket nem árult el, a tervet valós és megvalósíthatónak nevezte.