Kína új lopakodó vadászgépet mutatott be

Kína a haditechnológiai fejlesztések terén igyekszik felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal, és ennek jegyében bemutatták az ötödik generációs J-31B lopakodó vadászgépet, amelyet a legújabb repülőgép-hordozón kívánnak bevetni.

A Nikkei Asia értesülései szerint a Shenyang Aircraft Industry Group által gyártott új vadászgép bemutatása egy videóban történt meg, amelyen a "A szárazföldi bázisról a tengeri bázisra" felirat is megjelent, utalva arra, hogy a gépet elsősorban repülőgép-hordozókra szánják. A japán biztonsági hatóságok szerint ez a fejlesztés egyértelműen a hordozókon való alkalmazást célozza meg.

A J-31B bevetése jelentős előrelépést jelentene Kína számára, tekintettel arra, hogy jelenleg a negyedik generációs, elavultabb technológiájú J-15-ös vadászgépeket használják. Az új gép képes lesz a drónokkal való koordinációra is, és várhatóan a legújabb Fujian repülőgép-hordozón fogják először rendszeresíteni, amely elektromágneses katapultokat is alkalmaz majd. Ezek az indítóállomások fontosak, mivel lehetővé teszik a vadászgépek számára, hogy több fegyverzetet és üzemanyagot vigyenek magukkal.

A korábbi tervek szerint a már kifejlesztett ötödik generációs J-20-as vadászgépeket szerették volna a Fujian repülőgép-hordozón telepíteni, azonban eddig nem gyakorolták ezekkel a gépekkel a hordozóról történő fel- és leszállást. A J-31B a legmodernebb F-35 Lightening II vadászgép kihívójaként is szolgálhat majd a jövőben.