Szegi választási botrány: a helyiek szerint tisztességtelenül dőlt el a polgármesteri poszt sorsa

Szegiben, egy Borsod megyei kis faluban, a június 9-i önkormányzati választás előtt hirtelen megnőtt a szavazók száma. Márciusban még csak 246 választásra jogosult volt, június 3-án már 278, a választás előtti három nappal pedig 348. A választást végül a Fidesz jelöltje, Trudics Andrea nyerte, de a Kúria a választási eredményt érvénytelenítette, mivel úgy ítélte meg, hogy a választások tisztasága sérült. Az új választást július 7-re írták ki.

A választás előtti hirtelen lakosságszám-növekedés miatt a helyiek közül többen is petíciót indítottak, és a független jelölt, Kisvárdai Tibor a Kúriáig vitte az ügyet. A választás napján a helyiek idegeneket láttak, akiket korábban sosem észleltek a faluban, és mikrobuszok parkoltak az önkormányzat melletti úton. Kisvárdai Tibor szerint a választási névjegyzék tanulmányozása után világossá vált számára, hogy a választást matematikailag már nem lehet befolyásolni, és panaszt is tett a Helyi Választási Bizottságnál, majd a Területi Választási Bizottságnál, végül a Kúriánál is.

A választási csalás gyanúja miatt többen is nyilatkoztak, köztük Kövér János, aki képviselőjelöltként indult, és úgy véli, hogy a hatalomhoz való ragaszkodás állhat a háttérben. Kisvárdai óvatosabban fogalmaz, de rámutat, hogy ha ő jelentett volna be 100 embert, akkor a 105 szavazatából csak 5 maradna helyi lakosra. Kövér szerint a bejelentések mögött álló tulajdonosok között vannak olyanok, akik még öt éve sem laktak Szegiben, és a választást próbálják befolyásolni.

Fekete Ferenc, egy helyi tulajdonos, feljelentést tett, mert állítása szerint nem tudott arról, hogy az ő ingatlanába embereket jelentettek be. Kusinszki András, aki korábban a rendőrség célkeresztjébe került egy Facebook-bejegyzés miatt, úgy véli, hogy a bejelentések mögött a polgármester állhat, és a szavazók bejelentéséhez a polgármester véleményéből indultak ki.

Trudics Andrea polgármester és segítője szerint nem tudnak semmit arról, hogy kik ők, és hogy kerültek ide, és a polgármester tagadja, hogy köze lenne a bejelentésekhez. A polgármester szerint a bejelentett emberek valamilyen úton-módon szegi lakosok, és ugyanarra az eredményre számít az új választáson.

A helyiek szerint nem járja, hogy olyanok döntsék el, ki lesz a polgármester, akik még sosem jártak itt. A megismételt választáson, július 7-én, Kisvárdai Tibor nem számít buszosztatásra, de arra igen, hogy a szavazók más módon érkeznek majd. Kusinszki András és más helyiek is tervezik, hogy figyelni fogják a mozgásokat a választás napján. Az is kérdéses, hogy a két másik jelölt, akiket Kisvárdai kérésére indultak, részt vesznek-e az új választáson.