Az Európai Bizottság célkeresztjében a kínai online kiskereskedők

Az Európai Bizottság vámok bevezetését tervezi a kínai online kiskereskedők, mint a Temu, az AliExpress és a Shein által értékesített olcsó termékekre, hogy megfékezze a nem szabványos termékek áradatát az EU-ba. A változtatásokkal a vámmentes küszöbérték eltörlését és jelentős póttételek bevezetését is szem előtt tartják, ami védelmet nyújthat az EU-s belső piacnak az olcsó kínai áruk ellen, de a fogyasztóknak magasabb árakkal kell számolniuk.

Az Európai Parlament Belső Piaci Bizottsága már februárban jóváhagyta az EU Vámkódexének reformját, amely a 1968 óta legnagyobb vámügyi szabályozásról szóló első szavazás volt. A reform célja, hogy kezelje a mesterségesen alulértékelt kínai termékek problémáját, amelyek így kihasználják a vámmentességi alsóhatár jelentette kiskaput, és jelentős vámbevétel-kiesést okoznak. A jelenlegi adatok szerint az e-kereskedelmi küldemények 65%-át szándékosan alulértékelik.

A Bizottság és az Európai Parlament is fellépne a csalárd, tisztességtelen piaci gyakorlatok ellen. Három, az ügyet jól ismerő forrás szerint az uniós végrehajtó testület el akarja törölni a jelenlegi 150 eurós vámmentes küszöbértéket. A Temu és a Shein révén 2022-ben 2,3 milliárd, a vámmentes küszöbérték alatti terméket szállítottak az EU-ba, és az e-kereskedelmi behozatal több mint kétszeresére nőtt az elmúlt években.

A javasolt intézkedések minden olyan online kiskereskedőre vonatkoznának, amely közvetlenül az EU-n kívülről szállít az uniós vásárlóknak. Az online áfa-fizetések regisztrációját is kötelezővé tennék a nagy platformok számára, függetlenül azok értékétől. Az uniós vállalatoknak küldött csomagok már 2021 óta áfa-kötelesek, de továbbra is vámmentesek maradnak.

A büntetővámokat vagy a vámmentességi küszöbérték módosítását az idén év végén hivatalba lépő új bizottság fogja ismertetni. A Bizottság már tavaly is javasolta a vámküszöb eltörlését, de az olcsó import beáramlásának ellensúlyozására lehet, hogy felgyorsítja a lépést. Azonban egy uniós tisztviselő szerint az uniós országok beleegyezésének megszerzése kihívást jelenthet.

Az uniós országok által bejelentett veszélyes termékek száma 2022 és 2023 között több mint 50%-kal nőtt, és meghaladta a 3400-at. A kozmetikumok, játékok, elektromos készülékek és ruházati cikkek szerepeltek a legtöbb biztonsági problémát okozó termékek között. A Toy Industries of Europe iparági csoport szerint a Temutól vásárolt 19 játék közül egyik sem felelt meg az uniós szabványoknak, és 18 valós biztonsági kockázatot jelentett. A Temu szerint a problémás termékek már nem érhetőek el az uniós weboldalán, és hangsúlyozzák a termékbiztonság fontosságát.

Christel Delberghe, az EuroCommerce kiskereskedelmi lobbicsoport főigazgatója követeli az egyenlő versenyfeltételek megteremtését az EU-ban az online kiskereskedelemben, függetlenül a szereplők elhelyezkedésétől. A Temu, az AliExpress és a Shein is támogatja a vámok reformjára irányuló erőfeszítéseket, és nyitottak a fogyasztói érdekekkel összhangban lévő politikai kiigazításokra. Az Európai Bizottság tervei szerint még júliusban javaslatot tesz arra, hogy eltöröljék a 150 eurós küszöbértéket. Az elektronikus kereskedelemre vonatkozó javaslatot először az Európai Parlamentnek kell megvitatnia és elfogadnia, az ülésezés még ebben a hónapban esedékes.