Portugália újra adókedvezményeket vezetne be a külföldi lakosok számára

A portugál kormány tervei szerint ismét bevezetnék a külföldi lakosok számára szánt adókedvezményeket, céljuk a szakképzett munkaerő országba vonzása. A javaslatot Joaquim Miranda Sarmento pénzügyminiszter jelentette be csütörtökön, azonban a lépés kritikákat is kiváltott, mivel korábban ezek a kedvezmények a lakásárak emelkedéséhez járultak hozzá.

A 2009-ben bevezetett eredeti program célja befektetők és szakemberek Portugáliába csábítása volt a pénzügyi válság idején. Azok a letelepedett személyek, akik évente több mint 183 napot töltöttek az országban, 20%-os kedvezményes adókulcsot élvezhettek bizonyos "magas hozzáadott értékű tevékenységekből" származó jövedelmek után, mint például az orvosi vagy egyetemi oktatói munka.

A "nem állandó lakhellyel rendelkező személyek" számára a rendszer adómentességet is biztosított a külföldi jövedelmekre, amennyiben azok a származási országban adókötelesek voltak, valamint 10%-os átalányadót a külföldi forrásból származó nyugdíjakra.

A korábbi kormányzat tavaly megszüntetni kívánta ezt a rendszert, de a parlament 2024 végéig meghosszabbította azt azokra, akik 2023 folyamán költöztek Portugáliába.

Az új terv szerint az adókedvezmények továbbra is érvényesek lennének a fizetésekre, de már nem vonatkoznának a nyugdíjakra, osztalékokra és tőkenyereségekre. Pedro Reis gazdasági miniszter szerint a program célja, hogy stratégiai jelentőségű tehetségeket vonzzanak az országba, akik hozzáadott értéket képesek teremteni a gazdaság számára.

A kormány a társasági adókulcs csökkentését is jóváhagyta, mely 2027-ig fokozatosan csökkenne a jelenlegi 21%-ról 15%-ra. Emellett bevezetnének egy új, 15%-os minimum adókulcsot minden Portugáliában működő multinacionális vállalat és nagyvállalat számára.

Továbbá, a kormány új programot tervez a magánberuházások és vállalatok összeolvadásának ösztönzésére, hogy versenyképesebbek legyenek az európai társaikhoz képest. Elemzők szerint azonban a portugál vállalatok versenyképességét továbbra is az alacsony termelékenység akadályozza, mely 2022-ben 28%-kal maradt el az euróövezet átlagától az Eurostat adatai szerint.