Egyre többen szenvednek rövidlátásban világszerte

Világszerte gyors ütemben növekszik a rövidlátó emberek száma, és előrejelzések szerint 25 év múlva a világ népességének akár a fele is miópiában szenvedhet. A rövidlátás, más néven miópia, a szem tengelyhosszának megnövekedése miatt alakul ki, ami a távoli tárgyak homályos látását eredményezi.

A rövidlátás a szemgolyó hosszának növekedése miatt jön létre, amely a fénysugarak helytelen megtöréséhez és a fókuszpont eltolódásához vezet. Egy egészséges szem tengelyhossza körülbelül 23 milliméter, míg a rövidlátóké akár 30-35 milliméter is lehet. A miópia különböző típusai és szintjei léteznek, amelyeket dioptriában mérnek.

A miópia már jelenleg is világszintű közegészségügyi problémának számít. Különösen aggasztó a helyzet néhány ázsiai országban, ahol a nyolcadikos diákok közel 80%-a szenved miópiában, és közülük 20% súlyosan rövidlátó.

A látásromlás nem korlátozódik csak Ázsiára; a világ más részein is hasonló tendenciák figyelhetők meg. Egy 2016-os tanulmány szerint 2050-re a világ népességének majdnem fele rövidlátó lehet. Európában, így Magyarországon is, egyre többen viselnek szemüveget.

A miópia előfordulásának növekedésében több tényező is szerepet játszik, többek között a genetika és a környezeti hatások, mint például a napfényhiány és a túlzott képernyőhasználat. Az ázsiai oktatási rendszerek sajátosságai miatt a gyerekek különösen ki vannak téve ezeknek a kockázati tényezőknek.

A rövidlátás kezelése még gyerekcipőben jár, de vannak biztató módszerek, mint például a speciális kristályok vagy kontaktlencsék, amelyek segíthetnek a látászavar előrehaladásának lassításában. Az alacsony koncentrációjú atropin cseppek is ígéretesek lehetnek, bár ezek jelenleg korlátozottan érhetők el.

A szem egészségének megőrzése érdekében fontos a szabadban töltött idő növelése, a képernyő előtt töltött idő csökkentése és a közeli látást igénylő feladatok mérséklése. A 20-20-20-as szabály alkalmazása is ajánlott, amely szerint 20 percenként 20 másodpercig kell távoli tárgyakra nézni.

A szemész szakértők szerint szemléletváltásra van szükség az elektronikai eszközök használatával és a tanulással kapcsolatban, hogy a fiatalok tudatosan csökkenthessék a rövidlátás kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát.