A Samsung nyeresége az egekbe szökött a mesterséges intelligencia hatására

A Samsung vállalat előzetes jelentése szerint a 2024 második negyedévében a nyereség akár 1500 százalékkal is megnőhetett az előző év azonos időszakához képest, ami jelentősen meghaladja az elemzők által várt eredményeket.

A BBC által közölt adatok alapján a dél-koreai cég a mesterséges intelligencia (MI) területén elért előrehaladásnak köszönhetően jelentős bevételnövekedést érhetett el. A fejlett processzorok iránti kereslet növekedése, amelyeket elsősorban okostelefonokba és adatközpontokba szán a piac, hozzájárulhatott a nyereség emelkedéséhez.

A Samsung részvényei a bejelentést követően körülbelül 2 százalékkal erősödtek a szöuli tőzsdén. A vállalat profitja a 2024 második negyedévében elérheti a 10,4 billió wont, ami jelentős ugrás a tavalyi 670 milliárd wonhoz képest.

Az ITR Corporation vezető elemzője, Marc Einstein szerint az MI-chipek iránti kereslet növekedése a technológia iránti optimista várakozásokkal együtt tovább fokozza a processzorok árát. Az Nvidia piaci értéke nemrégiben meghaladta a 3 billió dollárt, ami szintén az MI technológia piaci hatását tükrözi. Einstein hozzátette, hogy jelenleg az adatközpontokban és az okostelefonokban az AI-chipek iránti ugrásszerű keresletet látjuk.

A Samsung Electronics a dél-koreai konglomerátum, a Samsung Group zászlóshajója, és a világ legnagyobb memóriachip-, okostelefon- és televíziógyártója. A mesterséges intelligencia (AI) fellendülése emelte a fejlett chipek árát, ami a vállalat második negyedévre vonatkozó előrejelzését is felhajtotta.