Az antiküthérai mechanizmus rejtélyének új nyomai

A Glasgow-i Egyetem kutatói új módszert alkalmaznak az antiküthérai mechanizmus, egy 2000 éves számítógépnek tartott szerkezet tulajdonságainak vizsgálatára, amelyet egy hajóroncsban találtak. Egy YouTube videó adta az ötletet a gravitációs hullámok elemzésére tervezett technika alkalmazásához, amely segíthet megfejteni a szerkezet titkait.

Az antiküthérai szerkezet, amelyet az első analóg számítógépként ismerünk, 1901-ben került elő egy elsüllyedt hajóroncsból. A szerkezet története a közönség számára is ismert lehet, hiszen a Indiana Jones és a sors tárcsája című film egyik másolatát ihlette. A kutatások szerint az ősi mechanizmust feltehetőleg a görög holdév számítására használták, de a szerkezet pontos működése eddig rejtély maradt.

A British Horological Institute Journal-ban megjelent tanulmányban Graham Woan és Joseph Bayley, a Glasgow-i Egyetem gravitációs hullámok kutatói azt állítják, hogy a szerkezet egyik gyűrűje valószínűleg 354 lyukkal volt perforálva, ami egybevág a holdév napjainak számával.

A kutatók a Bayes-elemzést alkalmazzák, amely a valószínűségi számításokat használja a hiányos adatokon alapuló bizonytalanság számszerűsítésére. Ezzel a módszerrel próbálják meghatározni a mechanizmusban lévő lyukak valószínű számát, kiindulva a fennmaradt lyukak helyzetéből és a gyűrű hat töredékének elhelyezkedéséből.

A kutatás új irányt vett, amikor egy YouTuber, Chris Budiselic videójára figyeltek fel, aki a naptárgyűrű másolatát készítette el, és vizsgálta, hogy hány lyukat tartalmazhat. Woan szerint lenyűgöző, hogy egy olyan technikát alkalmaznak, amelyet a világegyetem tanulmányozására használnak, hogy többet értsünk egy olyan mechanizmusról, amely segített az embereknek nyomon követni az égboltot közel két évezreddel ezelőtt.

A kutatók reményei szerint az új módszer segítségével megállapítható lesz, hogyan készítették és mire használták a görögök ezt a titokzatos eszközt.