Malajzia a világ egyik legerősebb gazdasági csoportjának tagja lehet

Thaiföld után így Malajzia lehet a második délkelet-ázsiai ország, amelyik megkezdi a csatlakozási folyamatot a BRICS-hez, amely a G7-ek legfőbb geopolitikai riválisának tekintett csoport.

A BRICS-csoport, amelyet 2009-ben hoztak létre a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés elősegítésére, eredetileg Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság tagjai alkották. Idén januárban az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Etiópia és Irán is csatlakozott, és további több mint 30 ország jelezte érdeklődését a csatlakozás iránt.

Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök a múlt héten Li Csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során kérte Peking támogatását Malajzia csatlakozási folyamatában. Anwar Ibrahim kijelentette, hogy Malajzia szívesen csatlakozna a BRICS-csoporthoz, és hamarosan megkezdik a hivatalos eljárást.

A maláj kormány nem kommentálta a miniszterelnök megjegyzéseit, és nem közölt részleteket a csatlakozási folyamatról. Sajtóhírek szerint Thaiföld reméli, hogy a BRICS következő, októberi oroszországi csúcstalálkozóján válhat taggá. Malajzia hasonló ütemezésű belépése jelentősebb lenne, tekintettel arra, hogy az ország 2025-ben tölti be az ASEAN elnöki tisztségét.

Belföldi szakértők aggodalmukat fejezték ki Malajzia taggá válása miatt, de a döntés támogatói szerint a belépés nem jelent oldalválasztást az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálásban. A BRICS-országokhoz való csatlakozás kiszélesítené Malajzia piaci hozzáféréseit, előmozdítaná a saját valuta használatát a kereskedelmi elszámolásokban, és hatékonyan szigetelheti el az országot az amerikai monetáris politika változásaitól.

A BRICS-csoport kormányközi döntéshozatali mechanizmusa konszenzusos, és egy új tag felvételéhez minden tag hozzájárulása szükséges. A hivatalos felvételi kritériumok a globális kormányzás reformja melletti elköteleződést és a nemzetközi jog betartását követelik meg a tagjelöltektől.

A felvétel nem automatikus

A belépés nem automatikus, és nem is jelentkezési sorrend alapján történik, hanem a tagországok vezetőinek politikai állásfoglalásaitól függ. Malajzia jelentkezése feltehetőleg nem fog válasz nélkül maradni, tekintettel a kormányfő nemzetközi kapcsolati tőkéjére.

Malajzia és Thaiföld jelentkezése a BRICS-tagságra további hangsúlyt ad a multilateralizmusnak és a fejlődő országok világrend(át)alakító ambícióinak. Az ASEAN-tagállamok törekvése a belépésre azonban megterheli a délkelet-ázsiai államközi integráció egységét és stratégiai jelentőségét.