Ciszjordániában dróntámadásban meghalt négy palesztin, zsidó telepesek támadták az IDF-et

Az izraeli hadsereg hétfő éjjel dróntámadást hajtott végre Ciszjordániában, amely során négy, út menti pokolgépet telepítő palesztin fegyverest öltek meg – közölte az izraeli katonaság szóvivője az MTI híradása alapján.

A támadás a Nur Sáms menekülttábor közelében történt, ahol a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint legalább négy ember vesztette életét az izraeli csapás következtében. Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a katonák egy palesztin csoportot követtek nyomon, és akkor csaptak le rájuk, amikor éppen robbanószerkezeteket helyeztek el az út szélén. A palesztinok később azonosították a dróntámadásban elhunyt négy férfit. Az eset mindössze száz méterre történt attól a helyszíntől, ahol egy korábbi robbanószerkezet hétfőn egy izraeli katonát ölt meg és tizenhat további személyt megsebesített.

Ciszjordániában gyakoriak a fegyveres csoportok által elrejtett házi készítésű pokolgépek, amelyeket az izraeli csapatok elleni támadásokra használnak. Az IDF ezért gyakran páncélozott buldózerekkel távolítja el a potenciális veszélyforrásokat az utakról, mielőtt katonai járműveik belépnének a területre. A hétfői esetben azonban ez elmaradt, ami egy robbanószerkezet aktiválódásához vezetett.

A Hamász elleni, október 7-i támadást követően kirobbant gázai konfliktus hatására Ciszjordániában is fokozódott a feszültség. Az IDF adatai szerint 4200, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint tartóztattak le, akik közül több mint 1750-en a Hamász ciszjordániai csoportjaihoz tartoznak. A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint október óta 560 palesztint öltek meg a térségben. Az IDF szerint a megölt személyek többsége fegyveres ellenállás során vagy támadásokat végrehajtó terroristák voltak.

A feszültség tovább növekedett, amikor szélsőséges izraeli telepesek kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az izraeli biztonságiak járműveit, akik felszámolták illegális telepüket Ciszjordániában. A katonai rádió szerint a telepesek gumiabroncsokat égettek, és a katonák járműveit dobálták, akik két év után felszámolták a palesztinok magánterületén törvénytelenül felállított Oz Cion nevű telepet. A kormány jóváhagyásával végrehajtott evakuálás során néhány telepes elbarikádozta magát az építményekben, lábukat cementbe kötötték. Összesen öt épületet bontottak le, és a helyszínre vezető bekötőutat is megsemmisítették. Az izraeli biztonsági tisztviselők szerint a telepesek jelentős kockázatot jelentettek a térség stabilitására.