Az FDA betiltotta a brómozott növényi olajat

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) bejelentette, hogy a friss toxikológiai vizsgálatokra hivatkozva véglegesen betiltja a brómozott növényi olaj (BVO) használatát az Egyesült Államokban.

Az intézkedés érinti azokat a citrusízű üdítőitalokat, amelyekben évtizedek óta alkalmazták az összetevőt az íz egyenletes eloszlatására, de most ezek az italok már nem tartalmazhatják ezt az adalékanyagot. James Jones, az FDA emberi élelmiszerekért felelős helyettes biztosa kiemelte, hogy a döntés a legújabb tudományos vizsgálatok eredményein alapul.

A BVO-t már az 1930-as évektől kezdve használták emulgeálószerként az üdítőitalokban, hogy megakadályozzák az ízesítők felúszását. Azonban az egészségügyi kockázatok miatt több ország, köztük az Európai Unió tagállamai, India és Japán már korábban betiltotta a használatát. Állatkísérletek szerint a vegyület felhalmozódhat a zsírszövetekben és zavarhatja a pajzsmirigy működését.

Az FDA korábban, az 1950-es években még biztonságosnak tekintette a BVO-t, de az 1960-as években felmerült kérdések miatt korlátozta a használatát. Az újabb kutatások azonban meggyőzték az ügynökséget a teljes tiltás szükségességéről.

A nagy üdítőital-gyártók, mint a PepsiCo és a Coca-Cola, már évek óta készültek erre a lépésre, és fokozatosan kivonták termékeikből az emulgeálószert. Jones szerint ma már csak kevés ital tartalmaz BVO-t az Egyesült Államokban. Az FDA további lépéseket is tervez, Jones bejelentése szerint az ügynökség felülvizsgálja az élelmiszer-adalékanyagok engedélyezési rendszerét, és a jövőben automatikusan megtiltja majd minden olyan élelmiszer-színezék jóváhagyását, amely rákkeltő hatású.