Nem szabad megnyugodnunk, egy mutáns vírus veszélyeztet minket

Bár egyelőre még nem tart ott, a madárinfluenza mutációja abba az irányba tart, hogy légúti módon az embereket is megfertőzheti.

A madárinfluenzából kialakult tehéninfluenza tizenkét államban, száz farmon több ezer állatot fertőzött meg. A H5N1 vírus mutációja ijesztő irányt vett, és a következő lépés az lehet, hogy az emberekre is veszélyes lesz – írja a Sky News.

A vírus négy, a fertőzött állatokkal dolgozó embert is megfertőzött, de ez nem az a típusú transzmisszió, amitől a leginkább tartanunk kell. A Wisconsin-Madison Egyetem elemzése szerint a tehenekből nyert minták alapján a vírus képes lehet olyan receptorokhoz kapcsolódni, amik az emberi légzőszervekben is megtalálhatók, ami mutációt jelent, mivel az eddig szárnyasokban fellelhető vírus erre nem volt képes. Ennek ellenére a vadászgörényeken végzett tesztek szerint a vírus nehezen terjed a levegőben.

Ed Hutchinson, a Glasgow-i Egyetem Víruskutatási Központjának kutatója szerint még nem szabad megnyugodnunk, mivel a tehén- és a madárinfluenza-minták összehasonlításakor már észrevehetőek voltak azok a tulajdonságok, amelyek az emberek légúti megfertőzésének képességével kapcsolatosak. Hutchinson hozzátette, hogy a H5N1 jelenleg még nem képes erre, és a négy fertőzött sem adta tovább a betegséget. Azonban ha a vírus tovább mutálódik, az nagyon veszélyes lehet az emberekre, mivel a H5N1 nem csak influenzaszerű tünetekkel jár, hanem a tüdőn kívül egyéb szervekre is átterjedhet.

Az Egyesült Államok kormánya már lépett a H5N1 ellen, és 139 millió fontot, azaz majdnem 65 milliárd forintot adtak a Moderna vakcinafejlesztésére, amely az egyik Covid–19 oltást is létrehozta. A cég mRNS–technológiája könnyen módosítható a változó vírusok ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a veszély foka alacsony, de a tudósokat meglepte a vírus tehenekben való villámgyors megjelenése.