Tankerületek igazgatóváltásai: szakmai indoklás nélküli elutasítások

A tankerületekben folytatódik az a gyakorlat, hogy a meglévő igazgatók pályázatait indoklás nélkül utasítják el, és új vezetők kinevezésére kerül sor.

Csepelen a Kölcsey Ferenc Általános Iskola jelenlegi igazgatója, Málek István nem kapott támogatást a Dél-Pesti Tankerületi Központtól, annak ellenére, hogy más jelentkező nem is volt a posztra. Korábban, egy évvel ezelőtt hasonló helyzetben a szülők, diákok és az iskola dolgozói kiálltak Málek mellett, és végül elfogadták újabb pályázatát. Idén azonban újra elutasították, és a Tankerületi Központ nem reagált a történtekkel kapcsolatos megkeresésre. Csepelen további két igazgatót, a Herman Ottó és a Katona József Általános Iskolák vezetőit is kirúgták, és a csepeli polgármester szerint a döntésben meghatározó szerepe volt annak, aki már tavaly is megakadályozta az igazgatók kinevezését.

A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium esetében is hasonló a helyzet. Cselik Ágnes Eszter, aki húsz éve vezeti az intézményt, egyedüli pályázóként indult, de őt is indoklás nélkül utasították el. Cselik Ágnes Eszter korábban elismeréseket kapott, többek között a Spanyol Polgári Érdemrend Tiszti Keresztjét VI. Fülöp spanyol királytól. A fenntartó korábban kiválóan értékelte az iskola és az igazgatónő munkáját, de most mégis elutasították a pályázatát. Az iskolai közösség nem fogadja el a döntést, levelet írtak az oktatási kormányzatnak és petíciót indítottak Cselik maradása érdekében. Cselik Ágnes pályázatát Maruzsa Zoltán államtitkár döntése alapján utasították el, és a részleteket sem ő, sem az iskola nem ismeri.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ hangsúlyozta, hogy az eljárás jogszerű volt, de eredménytelen, és a pályázatokat kizárólag szakmai tartalom alapján ítélik meg. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint a pályázatok elutasítása gyakran indoklás nélkül történik, és bár a tankerületeknek joguk van ehhez, az adófizetők véleményét nem veszik figyelembe.

A Vasvári Pál Gimnáziumban is hasonló a helyzet, ahol Horváth József igazgató pályázatát szintén indoklás nélkül utasították el. A Székesfehérvári Tankerületi Központ későbbi indoklása szerint több szakmai kifogás is felmerült Horváthtal szemben. A közösség azonban ezt elégtelennek tartja, és demonstrációt, valamint petíciót állnak ki az igazgató mellett. Horváth József esetében a tankerületi igazgató szerint az iskolából huszonegy pedagógus indított pert a tankerülettel szemben, ami a döntést meghozó miniszterhez eljuttatott szakmai kifogások között szerepelt.

Amennyiben az igazgatóválasztás eredménytelen, új pályázatokat kell kiírni, és addig a helyettesek töltik be az igazgatói pozíciót. Az új pályázatok megjelenése várhatóan ősszel történik meg. Az igazgatói pályázatok elutasításának hátterében állhatnak politikai okok is, hiszen több esetben a helyi Fidesz-közeli politikusok is megszólaltak az ügyben, és a polgármesterek sajnálatukat fejezték ki a döntések miatt.

Jánoshidán a Petőfi Sándor Általános Iskolában a jelenlegi igazgató első ciklusát töltötte, és a tantestület támogatta a maradását, mégis új pályázatot írtak ki. A Jászberényi Tankerület nyílt pályázatára ketten jelentkeztek, és a Belügyminisztérium döntése alapján Ikládi Rolandné nyerte el az igazgatói megbízást. A helyiek tiltakozásképp demonstrációt tartottak, és petíciót indítottak az igazgató maradásáért.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint a tapasztalatok azt mutatják, ha valaki bosszúból beleavatkozik egy intézmény életébe, akkor az intézmény lejtőre fog kerülni. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint bosszúhadjárat működik, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy kívülről helyeznek valakit az iskolák élére. A tanárok új jogállásáról szóló, státusztörvényként elhíresült jogszabály szerint a tankerületek jogköre kibővült azáltal, hogy az intézményi autonómiát korlátozták, így még fontosabbá vált, hogy a fenntartó jó kapcsolatot alakítson ki az iskolaigazgatókkal.