Az El Camino zarándokút vonzásában

Egyre több ember dönt úgy, hogy elindul az El Camino zarándokúton, hogy szembenézzen önmagával, legyőzze mentális problémáit, vagy éppen keresse önmagát. Az utazás a Szent Jakab-úton, mely a világ harmadik legfőbb keresztény zarándokútja, nem csupán vallásos emberek kiváltsága már; sokan a személyes fejlődés reményében teszik meg az útvonalat, mely évente több mint százezer embert vonz, köztük közel ezer magyart is.

Az El Camino, vagyis a Camino de Santiago, több útvonalon keresztül vezet Santiago de Compostela városába, ahol Idősebb Szent Jakab Apostol földi maradványait őrzik. A jellegzetes sárga nyilak és kagylók jelzik az utat, így térképre sincs szükség. A legnépszerűbb útvonal a francia út, mely Saint-Jean-Pied-de-Port-tól indul és 780 kilométer hosszan vezet Santiago de Compostelába, négy nagyobb spanyol várost érintve.

Sokan még csak álmodoznak az útról, mint például egy női olvasónk, aki szerint az El Camino kirángatja az embert a komfortzónájából, és lehetőséget ad a saját blokádokkal és nehézségekkel való szembenézésre. Marci, a 16 éves fiú is gondolkozik azon, hogy új életet kezdjen Sergio Marton néven Spanyolországban, és úgy véli, hogy az igazi kihívás a mentális megpróbáltatás.

Azok, akik már végigjárták az útvonalat, különleges tapasztalatokról számolnak be. Egy férfi olvasónk a portugál útvonalon szerzett élményeit osztotta meg, ahol a Covid utáni időszakban még érezni lehetett az autentikus Camino hangulatát. Beszámolója szerint a Camino provides, vagyis a Camino mindig ad valamit, amire éppen szükség van, és ez a tapasztalat többször is beigazolódott az út során.

Istenes Bence, a jól ismert műsorvezető is megjárta már az El Caminót, aki a belső hangját kereste, és a nyugalomra, valamint a csendre vágyott. Közösségi oldalán írta, hogy "Az El Caminot tolom szilveszter óta... Szeretnék egy kicsit befele fordulni, töltődni, megtalálni a lelkemet, amit a sok munka és a társadalmi elvárások közepette valahol elvesztettem.".