Kínai és orosz haditengerészeti gyakorlat Dél-Korea közelében

Közös hadgyakorlatot hajtanak végre a kínai és az orosz haditengerészet a Dél-Koreai Csedzsu-sziget közelében, nem sokkal egy korábbi amerikai, japán és dél-koreai közös gyakorlat után.

A South China Morning Post és a TASZSZ szerint a gyakorlatot az orosz védelmi minisztérium jelentette be csütörtökön, de a pontos időpontot és a gyakorlat hosszát nem közölték. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy a két ország hadihajói együtt járőröznek a Csendes-óceán peremén, az utolsó ilyen gyakorlat márciusban történt. A térségben nemrégiben, június végén az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea is tartott egy közös hadgyakorlatot.

A mostani orosz-kínai közös gyakorlatozás bejelentése néhány nappal követi Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját, amely a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján történt Kazahsztán fővárosában, Asztanában. A gyakorlat, melyet Freedom Edge névre kereszteltek, az első a két ország között, mely légi, tengeri, kiber és tengeralatti egységeket is alkalmaz.

A Kínai Külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning szerint a korábban gyakorlatozó három ország tevékenysége felerősíti a konfliktusokat és aláássa a stratégiai biztonságot a régió többi országával szemben. Ezen a héten korábban már tartott a két ország egy határokon átívelő terrorizmusellenes akciót is.