Az EKB alelnöke figyelmezteti Franciaországot

Luis de Guindos, az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke szerint a piacok szankciókat alkalmazhatnak az új francia kormánnyal szemben, amennyiben az nem tartja be a költségvetési szabályokat.

Az EKB alelnöke, Luis de Guindos a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy a francia piacok "fel lesznek háborodva", ha az új kormány nem követi a költségvetési előírásokat. De Guindos szerint a francia kötvénypiacokon nemrégiben tapasztalt mozgások nem igényeltek EKB-beavatkozást. A piacok viselkedése rendezett volt, bár megfigyelhető volt egy kis spread-szélesedés, de a helyzetet ellenőrzés alatt tartották.

Franciaország hitelfelvételi költségei emelkedtek, a 10 éves államkötvények hozama 3,3% fölé kúszott, ami 12 havi csúcsot jelentett. Ez a mozgás azután következett be, hogy Emmanuel Macron elnök előrehozott választásokat hirdetett meg.

A Nemzeti Összefogás, egy szélsőjobboldali párt, vezetett a hétvégi első fordulós szavazáson, ami a befektetők számára kedvező költségvetési eredményként értékelhető, tekintettel arra, hogy a szélsőjobb és szélsőbaloldal költségvetési javaslatai aggodalmat keltettek bennük.

De Guindos kijelentései összecsengenek az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane korábbi megjegyzéseivel, aki szerint a júniusi kötvényeladások nem voltak "rendezetlenek". Az EKB alelnöke hangsúlyozta, hogy a piacok akkor lennének felháborodva, ha a költségvetési politika nem felelne meg az EU új költségvetési keretrendszerének.

Az új keretrendszer értelmében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek államadósság-aránya meghaladja a GDP 60%-át, vagy hiányuk a GDP 3%-át, négyéves költségvetési tervet kell benyújtaniuk az Európai Bizottságnak. Franciaország GDP-arányos adóssága tavaly 110% volt, és a jelenlegi centrista kormányt, melyet Gabriel Attal vezet, már megrovásban részesítette a Bizottság a magas költségvetési hiány miatt.

De Guindos kijelentette, hogy tiszteletben tartják a választási folyamat eredményét, és eddig a piacok viselkedése hétköznapi volt, zűrzavar vagy ziláltság nélkül. Anna Titareva, az UBS európai közgazdásza szerint a piacok már beárazták a szélsőbaloldali pártkoalícióval járó kockázatokat, és megjegyezte, hogy a szélsőjobboldali párt retorikája enyhült.

Az EKB különböző eszközökkel rendelkezik piaci beavatkozásokhoz, de hangsúlyozták, hogy csak rendezetlen piaci reakció esetén lépnének közbe, jelenleg azonban úgy tűnik, nincs szükség beavatkozásra.

Az Európai Bankhatóság (EBA) legfrissebb kockázati jelentése szerint a bankok több mint 1400 milliárd eurót kölcsönöztek a kereskedelmi ingatlanszektornak, ami különösen a kisebb bankokat teheti sebezhetővé egy esetleges piaci visszaeséskor. Az EBA szerint ezeknek a kockázatoknak kezelhetőnek kell lenniük, és az uniós bankok már 31 milliárd eurót tettek félre az ingatlanhitelek bedőlése ellen. Az EBA hangsúlyozza, hogy a potenciális fertőzési csatornák korai felismerése érdekében különös figyelmet kell fordítaniuk a felügyeleteknek és makroprudenciális hatóságoknak arra is, hogy milyen közvetlen és közvetett kapcsolatok vannak a bankok és nem banki pénzügyi közvetítők (NBFI-k) között. Az Európai Bizottság már megkezdte egy makroprudenciális keretrendszer kidolgozását az NBFI-k számára, ami javítani fogja az átláthatóságot és segíteni fogja a jobb adatok alapján történő döntéshozatalt.