Novo Nordisk botránya a gyógyszeriparban

A dán Novo Nordisk gyógyszergyártót megrovásban részesítette a brit gyógyszeripari szabályozó hatóság, miután a vállalat nem tette közzé a magánszemélyeknek és szervezeteknek kifizetett jelentős összegeket.

A Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA) pénteki közleménye szerint a Novo Nordisk elmulasztotta a 2020 és 2022 közötti időszakban Nagy-Britanniában kifizetett, mintegy 7,8 millió font (9,97 millió dollár) értékű díjakat és költségeket nyilvánosságra hozni. Ezek a kifizetések több mint 150 különböző szervezethez kapcsolódtak, beleértve az egészségügyi szakembereknek fizetett díjakat és költségeket, valamint az egészségügyi szervezeteknek nyújtott szponzorációs és egyéb kifizetéseket.

A Novo Nordisk, amelynek piaci értékelése az Ozempic és a Wegovy gyógyszerek sikere nyomán jelentősen megnövekedett, 2023-ban önkéntes beismerést tett a mulasztásról. A vállalat szerint a kifizetések jogszerű tevékenységekre irányultak, azonban emberi hiba miatt helytelenül lettek kategorizálva a pénzügyi rendszerekben.

A gyógyszergyártó elfogadta a PMCPA döntését, amely kimondta a vonatkozó időszakban érvényes magatartási kódex megsértését. Korábban, tavaly márciusban a Novo Nordiskot két évre felfüggesztették a brit gyógyszeripari szövetség (ABPI) tagjai közül, miután a LinkedIn-en egészségügyi szakemberek számára szponzorált súlyszabályozással kapcsolatos tanfolyamokat hirdettek meg, anélkül, hogy ezt egyértelműen jelezték volna.

A PMCPA közleménye emellett megjegyezte, hogy a svájci Novartis és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok is megsértették az ABPI magatartási kódexét, bár ezek az ügyek kisebb jelentőségűek voltak. A hatóság szerint ezek a jogsértések lejáratták a gyógyszeripart és csökkentették az abba vetett bizalmat.