Google károsanyag-kibocsátása és vízfogyasztása jelentősen megnőtt

A Google üvegházhatású gázok kibocsátása az elmúlt öt évben 48 százalékkal nőtt, ami veszélyezteti a cég 2030-as karbonsemlegességi célját, ráadásul a szerverek hűtéséhez szükséges vízfogyasztása is jelentősen emelkedett.

A Guardian, az Engadget és a Financial Times összegzése szerint a Google környezetvédelmi jelentése rámutat arra, hogy a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó adatközpontok megnövekedett energiafogyasztása áll a kibocsátás növekedésének hátterében. A vállalat károsanyag-kibocsátása különösen 2023-ban ugrott meg jelentősen, 13 százalékkal az előző évhez képest, ezzel elérve a 14,3 millió tonnát.

A Google elismeri, hogy a nettó zéró kibocsátás elérése, vagyis a kibocsátásnak megfelelő mennyiségű üvegházhatású gáz kivonása a légkörből, 2030-ra „rendkívül ambiciózus” cél, és „nem lesz könnyű” megvalósítani. A cég szerint jelentős bizonytalanságok övezik a célt, beleértve az MI jövőbeni környezeti hatásait, amelyek összetettek és nehezen előre jelezhetők.

Az adatközpontok energiafogyasztás-növekedése mellett a Google jelentése kiemeli az ellátási lánc kibocsátásának növekedését is. Ahogyan egyre jobban integrálják az MI-t a termékeikbe, a kibocsátások csökkentése kihívást jelenthet számukra, és infrastrukturális beruházásokra is szükség lesz, melyek szintén növelik a cég energiaigényét.

A vízfogyasztás tekintetében a Google adatközpontjai 2023-ban 17 százalékkal több vizet használtak az előző évhez képest, összesen 6,1 milliárd litert, ami a hűtés szempontjából kardinális kérdés. A TechCrunch kiemeli, hogy a 80 oldalas jelentésben a Google azt nem fejti ki, hogy maga az MI mennyi energiát fogyaszt.

A Google fenntarthatósági főigazgatója, Kate Brandt elmondta, hogy bár továbbra is elkötelezettek a 2030-as cél mellett, amely szerint nettó nulla kibocsátást kívánnak elérni, de elismerte, hogy ez a cél rendkívül ambiciózus. "Továbbra is arra számítunk, hogy kibocsátásunk még tovább fog emelkedni, mielőtt csökkenne" - tette hozzá.

A mesterséges intelligencia által okozott környezeti károkról további részleteket a HVG Tech rovatának Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.