Roska Botond orvosi Wolf-díjat kapott

Roska Botond, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a 2024. évi orvosi Wolf-díj kitüntetettje lett. A vak emberek látásának helyreállításában elért jelentős eredményeiért kapta meg a Nobel-díjhoz hasonlatos presztízsű elismerést.

Roska Botond, aki jelenleg Svájcban él és tevékenykedik, a bázeli Institue of Molecular and Clinical Ophthalmology igazgatójaként és a budapesti Brain Vision Center egyik alapítójaként ismert. A díjat José-Alain Sahellel közösen érdemelte ki, akivel együttműködve 2021 májusában publikáltak egy korszakalkotó tanulmányt, amelyben beszámoltak az első olyan vak betegről, aki részben visszanyerte látását.

A kutatócsoport által kifejlesztett módszerrel már több, szinte teljesen vak beteg számára sikerült visszaadni a látás képességének egy részét. A kezelésnek köszönhetően a betegek, akik korábban csak a sötét és világos közötti különbséget voltak képesek érzékelni, most már képesek különböző tárgyakat megkülönböztetni.

Az MTA közleményében részletezte, hogy Roska és csapata hogyan érte el ezt a sikert. A módszerük abban rejlik, hogy a retinában lévő, eredetileg nem fényérzékeny sejtcsoportot tették fényérzékennyé. Ezt vírusok segítségével bejuttatott fényérzékeny fehérje génjének beépítésével érték el, így a genetikailag módosított sejtek képesek lettek a fény érzékelésére és az idegi jelek továbbítására a retinában lévő "miniszámítógéphez", amely feldolgozza azokat.

A kutatók jelenleg egy új genetikai módszeren dolgoznak, amelynek célja, hogy más sejteket is fényérzékennyé tegyenek, így tovább javítva a látás helyreállításának lehetőségeit.

A Wolf-díjat 1978-ban alapította Richard Wolf milliárdos feltaláló, és azóta évente adják át Izraelben. Az elismerés öt tudományos és egy művészeti kategóriában kerül kiosztásra, és 100 000 dollár pénzjutalommal is jár. A díjat a tudomány és művészet területén elért kiemelkedő eredményekért ítélik oda, és a Nobel-díjhoz hasonló presztízsűnek számít. Idén a zeneművészeti kategóriában Kurtág György is díjazott lett.