A T Coronae Borealis kettős csillag látványos robbanása közeleg

Néhány héten belül egy lenyűgöző csillagászati esemény lesz megfigyelhető szabad szemmel: a T Coronae Borealis kettős csillag hatalmas robbanása. Az utóbbi időben 1946-ban volt lehetőség szabad szemmel észlelni ezt az objektumot.

A T Coronae Borealis, más néven a visszatérő nóva, néhány évtizedenként produkál egy-egy robbanást, ami jelentősen megkülönbözteti a szupernóváktól, amelyek csupán egyszeri, egy haldokló csillag életének végső robbanását jelentik.

A NASA előrejelzése szerint a T CrB magnitúdója, vagyis fényessége, 2024 szeptemberéig jelentősen megváltozik: a jelenlegi +10-es értékről +2-es magnitúdóra fényesedik. Ez a fényesség hasonlatos lesz az éjszakai égbolt 48. legfényesebb csillagáéhoz, a Sarkcsillagéhoz.

A csillagászok 2023 márciusában egy kisebb fényességcsökkenést is észleltek, ami arra utal, hogy a T CrB hamarosan robbanásra készül.

A T CrB körülbelül 3000 fényévre található a Földtől, az Északi Korona csillagkép területén helyezkedik el, és általában csak teleszkóppal látható. A közelgő robbanás során azonban egy rendkívül fényes csillagként fog megjelenni az égen, és nagyjából egy hétig lesz megfigyelhető a Hercules és az Ökörhajcsár csillagképek között.