Magyar és japán tudósok forradalmasíthatják a fájdalomcsillapítást

Kevesebb mellékhatással járó, hatékonyabb, jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak magyar és japán kutatók, akik közösen publikáltak eredményeikről a Science Signaling tudományos folyóiratban.

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat kutatói, akik nemrég a szuperbaktériumok elleni harcban is részt vettek, most a jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztésével hívják fel magukra a figyelmet. Ezek a gyógyszerek a hagyományos hatóanyagokhoz képest jelentősen kevesebb mellékhatással bírnak. A magyar és japán tudósok által végzett kutatások célja, hogy az új típusú gyógyszerek célzottabban fejtsék ki hatásukat, ezzel szélesebb körben váljanak alkalmazhatóvá.

A gyógyszerkutatás ezen új irányzatának lényege, hogy a gyógyszerek csak a terápiásan előnyös jelátviteli útvonalakat befolyásolják, miközben a mellékhatásokat okozó mechanizmusokat nem, vagy csak minimálisan érintik.

A kutatók már bíztató eredményeket értek el a fájdalomcsillapítás, a cukorbetegség és a szívelégtelenség kezelésében alkalmazható jelátvitel-szelektív molekulák terén. Azonban a gyógyszerek széles körű alkalmazása előtt még szükséges megérteni, hogy ezek a sejtélettani válaszok hogyan jönnek létre.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) kutatói, Tóth András, Szalai Bence és munkatársaik felfedezték, hogy a receptorok endocitózisa, vagyis a sejtbe való beépülése, kulcsszerepet játszik a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásában. Emellett rámutattak arra is, hogy egyes hormonok is ezen a mechanizmuson keresztül váltanak ki szelektív élettani válaszokat.

A HUN-REN TTK Molekuláris Élettudományi Intézetében Hunyady László professzor vezetésével dolgozó kutatócsoport holisztikus megközelítése új távlatokat nyit meg a gyógyszerfejlesztés terén. A korábbi kutatások elsősorban a receptorok molekuláris szerkezetére összpontosítottak, azonban a mostani eredmények lehetővé teszik a célzottabb és kevesebb mellékhatással rendelkező gyógyszerek kifejlesztését. A kutatás jelentőségét a Science Signaling folyóirat szerkesztőségi összefoglalójában is kiemelték.