Ukrajna újabb IMF-segélyben és NATO-támogatásban részesült

Az IMF 2,2 milliárd dolláros támogatást utalt Ukrajnának, amely a tavaly elfogadott közel 16 milliárd dolláros hitelcsomag része. Az összeg a költségvetési kiadásokra, szociális juttatásokra, valamint az orvosok és tanárok fizetésére lesz fordítva. Emellett a NATO-szövetségesek is megállapodtak abban, hogy jövőre 40 milliárd euróval, körülbelül 43 milliárd dollárral finanszírozzák Ukrajnának nyújtandó katonai és gazdasági segítséget.

Az ukrán kormányfő, Denisz Smihal szerint az IMF által jóváhagyott 2,2 milliárd dollár jelentős segítséget nyújt az ország számára. Az IMF igazgatótanácsa június 28-án hagyta jóvá az utalást, így Ukrajna eddig összesen mintegy 7,6 milliárd dollárt kapott meg a hitelkeretből.

A 2023-ban elfogadott 15,6 milliárd dolláros támogatási csomag első részletét, 2,7 milliárd dollárt, tavaly áprilisban utalták át, és a mostani az ötödik folyósítás a sorban.

Az IMF a múlt pénteki negyedik felülvizsgálat során megállapította, hogy Ukrajna GDP-je az idén 2,5-3,5 százalékkal nőhet a tavalyi 5 százalékos emelkedés után. A fogyasztói árak emelkedésének üteme pedig a tavalyi 12,9 százalékról idén 8 százalékra mérséklődhet.

Az IMF által áprilisban közzétett globális gazdaságnövekedési előrejelzés szerint az ukrán GDP idén 3,2 százalékkal nő, míg az infláció 6,4 százalékra csökken.

A NATO-szövetségesek által tervezett 40 milliárd eurós támogatás a jövő héten Washingtonban hivatalosan is aláírásra kerül, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy modern fegyvereket és védelmi rendszereket vásároljon, ezek segítségével pedig hatékonyabban tudja vívni az oroszok elleni háborúját. A hatalmas méretű pénzügyi támogatás nemcsak katonai célokat szolgál, hanem az ország gazdasági fennmaradását is finanszírozzák ebből.