Amerikai elnökválasztás: Joe Biden utódjának felépítése a Demokrata Párton belül

A Demokrata Párt vezetői már Joe Biden jelenlegi elnök helyett Kamala Harris alelnök elnökválasztási kampányának előkészítését tervezik, és a lehetséges alelnök-jelöltekről is tárgyalnak.

A CNN információi szerint a Demokrata Pártelit többsége már nem Joe Biden jövőbeli kampányát, hanem Kamala Harrisét építi fel. A hírcsatorna több mint 20, a párttal közeli forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy a párt aggódó donorai szerint Harris nem lenne képes legyőzni Donald Trumpot, ezért már azon is gondolkodnak, hogyan győzhetnék meg Bident, hogy lépjen vissza és támogassa Harris kampányát. Trump már el is kezdte támadni Harrist, ami további nyomást helyez a Demokrata Pártra.

A párton belüli megbeszélések során több név is felmerült, mint lehetséges alelnök-jelölt Harris mellett. Roy Cooper észak-karolinai kormányzó és Andy Beshear, Kentucky kormányzója mellett Pennsylvania, Illinois és Minnesota kormányzói is szóba kerültek.

A Demokrata Párt számára Harris alelnöki pozíciója előnyt jelenthet, hiszen így könnyebben átveheti Biden kampányának eredményeit, beleértve a donori támogatásokat és a kampány infrastruktúráját is.

Tim Ryan, Ohio volt kongresszusi képviselője szerint a Demokrata Párt számára eljött a határozott lépések ideje, és Harris készen áll a feladatra. Ryan szerint a párttagok között egyre többen érzik úgy, hogy szükség van Biden elmozdítására.

Joe Biden kampánycsapata azonban cáfolta a CNN értesüléseit, kijelentve, hogy Biden nem fog visszalépni, és Kamala Harris továbbra is az alelnöke marad.