A nap hírei – 2024. 07. 05.

Az Alkotmánybíróság Vitézy Dávidnak adott igazat, így a Kúriának új döntést kell hoznia a főpolgármester-választással kapcsolatban. Orbán Viktor Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetés során kifejtette, hogy Magyarország nem érzi magát biztonságban.

A magyarok külpolitikai preferenciáit vizsgáló kutatás szerint a NATO és Ferenc pápa népszerűsége magas, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a Türk Tanács iránti támogatottság alacsonyabb. Schadl György, aki jelenleg börtönbüntetését tölti, 189 millió forintot keresett, miközben az ügyészség 200 millió forintos büntetést szabott ki rá. A brit választásokon a Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, amit követően Rishi Sunak elismerte a vereséget és bejelentette lemondását.

Az oktatási intézmények vezetőinek elbocsátása során a tankerületek nem adnak szakmai indoklást. A hőségriasztás miatt vasárnaptól harmadfokú intézkedéseket léptetnek életbe. A labdarúgó Európa-bajnokságon a házigazda csapatot a 119. percben szerzett góllal ejtették ki a további küzdelemből. Kövér László, az Országgyűlés elnöke nem engedélyezi az Európai Unió zászlójának kitűzését.