Az Egyesült Államok lemondta a közös hadgyakorlatot Grúziával

Az Egyesült Államok visszamondta a Grúziával tervezett közös hadgyakorlatot, amelyet a grúz kormány ellenséges lépéseinek tekintenek.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon bejelentette, hogy május 30-án megkezdték a grúz-amerikai kapcsolatok felülvizsgálatát, és ennek eredményeképpen úgy döntöttek, hogy nem tartják meg a július 25. és augusztus 6. között tervezett Noble Partner hadgyakorlatot. Az Egyesült Államok kifogásolta, hogy a grúz kormány vádakat fogalmazott meg Washingtonnal szemben, többek között azzal, hogy puccskísérletet akartak szervezni Tbilisziben, valamint hogy második frontot kívánnak nyitni Oroszországgal szemben Grúzia területén keresztül.

A Pentagon közleményében hangsúlyozta, hogy nem könnyű szívvel hozták meg ezt a döntést, és nyitottak maradnak a közös hadgyakorlatok újraélesztésére, amennyiben a grúz kormány hozzáállása megváltozik. A grúz kormányzat az elmúlt időszakban több olyan lépést is tett, amelyeket a Nyugat ellenségesnek ítélt meg, beleértve az Amerika elleni éles retorikát és az úgynevezett külföldiügynök-törvény elfogadását, amely szorosan követi az orosz jogszabályok mintáját. Grúzia jelenleg az Európai Unió tagjelöltje.