A Független Benzinkutak Szövetsége és az Index közötti konfliktus

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) az Indexet támadja, miközben a kormány intézkedéseit kellene kritizálniuk az üzemanyagárak emelkedése kapcsán. Az Index cikke szerint a kormány felszólítása ellenére is emelkednek az üzemanyagárak, amit más médiumok is hasonlóan közöltek, mégis az FBSZ kizárólag az Indexet vádolja gyűlöletkeltő kampánnyal.

Az FBSZ szerint az Index címe gyűlöletkeltő volt, de a szervezet korábban nem jelezte, hogy problémája lenne a lap cikkeivel. Az Index kiemeli, hogy több alkalommal is megjelentették az FBSZ közleményeit, és lehetőséget biztosítottak a szövetségnek a megszólalásra, különösen az energiaválság idején.

Az Index szerint az üzemanyagárakat számos tényező befolyásolja, és a lap korábban is kitért ezekre a piaci folyamatokra. Az Index álláspontja szerint a kormány felszólításai és az árak mozgása közötti kapcsolatot az elemzések is kiemelik, és a lap mind a kormány, mind az ellenzéki média álláspontját bemutatta.

Az FBSZ a kormánytól az üzemanyagokat terhelő adók csökkentését követeli, de az Index szerint a szövetségnek a kormány felé kellene érvelnie, nem pedig a sajtót támadnia. Az Index hozzáállása szerint a személyeskedés helyett a különböző nézőpontok bemutatása a feladatuk, és ezt a jövőben is így fogják folytatni.