Az Apple betekintést nyer az OpenAI működésébe és a generatív mesterséges intelligencia piacának dinamikájába

Az Apple megfigyelői szerepet vállal az OpenAI igazgatótanácsában, ami lehetővé teszi számára, hogy betekintést nyerjen a mesterséges intelligencia területén tevékenykedő startup tevékenységébe, hasonlóan a Microsoft pozíciójához. Ez a lépés különösen jelentőségteljes a generatív mesterséges intelligencia gyorsan növekvő piacán, ahol Kína már most is jelentős előnnyel rendelkezik a szabadalmi bejelentések terén.

A Financial Times értesülései szerint az Apple és az OpenAI közötti megállapodás részeként, amely a ChatGPT Apple-eszközökbe történő integrálását célozza, az iPhone-gyártó cég megfigyelői pozíciót kap az igazgatótanácsban. Phil Schiller, az Apple App Store vezetője és a vállalat vezetői csapatának hosszú ideje tagja, még az idei év folyamán foglalja el a megfigyelői pozíciót az igazgatótanácsban. Schiller részt vehet az igazgatótanácsi üléseken, de szavazati jogot nem kap, így az Apple hasonló helyzetbe kerül a Microsofttal, amely már korábban szerzett megfigyelői jogokat.

Az üzleti együttműködés keretében az Apple nem fizet a ChatGPT használatáért, viszont az OpenAI így hozzáférést nyerhet az Apple több százmillió felhasználójához. Az Apple által tervezett "Apple Intelligence" névre keresztelt csomag, amely generatív AI funkciókat fog tartalmazni, várhatóan még ebben az évben kerül piacra. Ez a fejlesztés egybevág a generatív mesterséges intelligencia piacának dinamikus növekedésével, ahol a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) adatai szerint több mint 50 ezer szabadalmi bejelentés történt világszerte.

Kína a generatív mesterséges intelligencia fejlesztésében már hatszor annyi szabadalmat nyújtott be, mint legközelebbi riválisa, az Egyesült Államok, ami rávilágít arra, hogy az AI területén a globális verseny egyre inkább fokozódik. A WIPO adatai szerint Kína 2014 és 2023 között több mint 38 ezer AI találmány esetében kezdeményezett szabadalmi eljárást, míg az Egyesült Államok ugyanebben az időszakban mindössze 6276 találmánnyal állt elő.

A jelentés szerint Dél-Korea, Japán és India is jelentős szereplők az AI-versenyben, utóbbi ország különösen gyors növekedési ütemet mutat. A legtöbb szabadalmat benyújtó vállalatok között olyan cégek szerepelnek, mint a TikTok kínai anyavállalata, a ByteDance, a szintén kínai Alibaba Group és az amerikai Microsoft, amely az iparág egyik legfontosabb szereplőjét, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t támogatja.

A generatív mesterséges intelligencia területének gyors növekedése és a szabadalmi adatok azt sugallják, hogy ez egy olyan terület lesz, amely számos ipari szegmensre, többek között a gyógyszergyártásra is nagy hatást gyakorol majd. Az Apple és az OpenAI együttműködése így nemcsak a két vállalat, hanem a szélesebb technológiai és tudományos közösség számára is jelentős előrelépést hozhat.