A világ legnagyobb tengeri szélfarmjának tervezett bővítése

A Dogger Bank Wind Farm, amely a világ legnagyobb tengeri szélfarmja lesz, hamarosan további bővítésen eshet át, amennyiben a tulajdonosok tervei megvalósulnak.

Az IFLScience szerint a Dogger Bank Wind Farm, amely az Északi-tengeren helyezkedik el, jelenleg is építés alatt áll, és a tervek szerint néhány év múlva fejeződik be. A létesítmény, amely Anglia keleti partjaitól körülbelül 200 kilométerre található, jelenleg 3,6 gigawattos kapacitással rendelkezik, és 2023 októberében kezdte meg az áramtermelést. A beruházás három fejlesztési fázisból áll, amelyek egyenlő mértékben oszlanak meg a teljes kapacitáson belül.

A tulajdonosok, a brit SSE Renewables és a norvég Equinor, most a negyedik fejlesztési szakasz terveit is benyújtották, amely a rendszert további 2 gigawattal bővítené. A Dogger Bank D néven ismert új szakasz a meglévő harmadik fázis kiterjesztése lenne, és több ezer háztartás számára biztosítana energiát.

A bővítés megvalósításához a vállalatoknak meg kell egyezniük a The Crown Estate-tel, amely a brit uralkodó tulajdonában lévő földeket és tengerfeneket kezeli. Emellett a projektnek számos környezetvédelmi ellenőrzésen kell átesnie, és 2024 őszén nyilvános konzultáció keretében is bemutatásra kerül.

A Dogger Bank A, B és C szakaszai összesen 277 szélturbinából állnak majd, és teljes kapacitásukkal több mint kétszerese lesznek a jelenlegi legnagyobb szélfarmnak. A tervek szerint a létesítmény legfeljebb 122 további turbinával bővülhet.

A Dogger Bank szélturbinái 260 méter magasak lesznek, lapátjaik hossza pedig 107 métert ér el, ezzel meghaladva a jelenlegi legnagyobb, 123 méter hosszú lapátokkal rendelkező szélturbinákat, amelyek Kínában, a Fucsien tartományban találhatók.