A tinédzserek kockázatos szokása: energiaital és alkohol keverése

Egy friss kutatás szerint komoly kognitív problémákat okozhat hosszú távon, ha a tinédzserek energiaitalt kevernek alkohollal. Az olaszországi kutatók által végzett patkánykísérletek aggasztó eredményeket hoztak.

Az olasz Cagliari és Cataniai Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok során serdülőkorú hím patkányokat itattak alkohollal, energiaitallal, illetve ezek keverékével, majd 53 napig tartó kísérleti időszak alatt különböző kognitív teszteknek vetették alá őket. Az eredményekből kiderült, hogy az energiaital és alkohol kombinációját fogyasztó patkányok tanulási és emlékezési képességeiben tartós elváltozásokat mutattak, és a hippokampuszban is változások voltak megfigyelhetők.

A Neuropharmacology folyóiratban közzétett eredmények szerint, bár kezdetben egyes agyi régiókban aktivitásnövekedés volt megfigyelhető a két italt együttesen fogyasztó patkányoknál, ezek az előnyök nem bizonyultak tartósnak. Felnőttkorra az agyi képességek hanyatlását figyelték meg.

A Science Alert megjegyzi, hogy bár a kutatás eredményei aggasztóak, még további vizsgálatokra van szükség az emberek körében, hogy megerősítsék a megfigyeléseket. Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy a nemek közötti különbségek miatt eltérő eredményekre számíthatunk a hormonok kölcsönhatásai miatt. Mindazonáltal az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy az energiaital és alkohol egyidejű fogyasztása nem ajánlott, különösen nem a fiatalok körében.