Magyar Péter havi támogatása saját pártjának és a populizmus jegyei

A Tisza Párt "rendszerváltó tagságot" vezetett be, amely keretében Magyar Péter havi százezer forinttal támogatja a pártot, miközben politikai stílusa a nemzetközi populista hullámhoz hasonlítható.

A Tisza Párt "rendszerváltó tagság" kezdeményezése, amely lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, hogy havi rendszerességgel támogassák a párt működését, körülbelül egy hónapja érhető el. Magyar Péter, a párt vezetője, június elején jelentette be ezt az új kezdeményezést. A tagság több szintből áll: Alap (3000 Ft), Kiemelt (5000 Ft), Prémium (10000 Ft), valamint Egyéni szintű kártyák, amelyek megváltásával a tagok egyre magasabb szintekre léphetnek elő, a kezdőtől (0-5 hónap) a hatodik szintig (24 hónap felett). A különböző szinteknek fantázianevek is vannak, például a kezdő szintet pirosnak, míg a legmagasabb, platina szintet igazi rendszerváltónak nevezik.

Magyar Péter maga is részt vesz a támogatásban, Egyéni szintű kártyát vásárolva, amely havi százezer forintos hozzájárulást jelent a párt számára. A politikus hangsúlyozza, hogy minden támogatásnak örülnek, és hogy a rendszerváltó kártyára való előfizetés vagy tetszőleges összegű utalás egy lehetőség azok számára, akik megtehetik. Magyar egy közösségi média bejegyzésében azt is ígérte, hogy szombaton részletezi majd, milyen anyagi forrásokra lesz szükség az országgyűlési választáson.

Korábban Magyar bejelentette, hogy brüsszeli fizetésének felét minden hónapban jótékony célra kívánja fordítani. Emellett Bojár Gábor üzletember, a Graphisoft alapítója is megerősítette, hogy Magyar Péter kérésére jelentős összeggel, öt-hatmillió forinttal támogatta a Tisza Pártot, amelyet polgári kötelességnek tart és nem üzleti befektetésnek.

A Tisza Párt szombati első, programadó rendezvénye iránt óriási az érdeklődés. A kezdeti 800 hely gyorsan betelt, ezért további 600 helyet nyitottak meg, amelyekre Magyar Péter, a párt alelnöke egy liszaboni lazulós képpel együtt számolt be a Facebookon. A túljelentkezés miatt előre is elnézést kért azoktól, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, de a rendezvényt Facebookon és Youtube-on is közvetítik.

Azonban nem csak a pártfinanszírozás terén hívja fel magára a figyelmet Magyar Péter. Politikai stílusa és kommunikációja is elemzés tárgyát képezi. Szalai Máté szerint a Tisza Párt vezetője tankönyvszerűen illeszkedik a nemzetközi populista hullámba, és különösen Donald Trumpra emlékeztet. Magyar Péter a hagyományos populizmus jegyeit mutatja, amely a társadalmat a korrupt elitre és az erkölcsileg tiszta népre osztja, és ahol a populista vezér képviseli a nép érdekeit.

A populizmus jellemzői között szerepel a bináris világkép, amelyet Magyar is alkalmaz, ahol a fő ellenség a korrupt elit, beleértve a kormányoldalt és a hagyományos ellenzéket is. Magyar nem a liberálisokat vagy a szociáldemokrata-zöld elköteleződésű ellenzéki szavazókat látja maga mögött, hanem a „magyarokat”, akik „nem kérnek a felesleges ideológiai és társadalmi megosztottságból”.

Egy svéd kutató, Nils Karlson által összeállított populista checklist alapján Magyar Péter viselkedése számos populista jellemzőt mutat, amelyek közül hetet mintha rá írtak volna. Ezek a jellemzők és a politikai kommunikáció egyértelműen rávilágítanak arra, hogy Magyar Péter hogyan illeszkedik bele a nemzetközi populista trendbe. Bojár Gábor azonban kritikai észrevételeket is megfogalmazott Magyar Péterrel kapcsolatban, például hogy nehezen viseli a kritikát, és nem ért egyet a többi ellenzéki párt pocskondiázásával, valamint az EU-ról vallott nézeteik sem egyeznek.

Magyar Péter az RTL-nek elmondta, hogy a 2026-os országgyűlési választásokra több milliárd forintra lesz szükség, a pénzt pedig nem külföldi támogatóktól, hanem közösségi finanszírozásból akarják előteremteni. Magyar kiemelte, nem Bojár a párt legnagyobb támogatója, hanem vannak más vállalkozók is, akik támogatják a pártot, emellett több mint 15 ezer ember váltotta ki az úgynevezett rendszerváltó kártyát, és 20-25 ezer honfitársunk nyújtott kisebb-nagyobb támogatásokat. A költéseikről pedig ezután is a párt honlapján számolnak majd be.